U SLAVU GENIJU IZ TRŠIĆA: Goste čeka 7 dana saborovanja

Himnom Vuku Stevana Mokranjca večeras (direktan prenos 18h) u Vukovom domu kulture u Loznici, počinju programi ovogodišnjeg 89. Vukovog sabora, najstarije i najveće kulturne manifestacija kod Srba, ustanovljene davne 1933. godine.
Pre koncerta muzičkog sastava „Kalem“, o Vuku i njegovom delu besediće gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, i ministarka kulture u Vladi Srbije Maja Gojković.

Tokom saborovanja, do nedelje, 18. septembra, kada je završna, glavna svečanost, publika će, pored ostalog, moći da vidi i stalnu postavku slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović. Predviđeno je i predstavljanje novih izdanja Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske, među kojima je Zbornik radova „Položaj srpskog jezika u savremenom društvu (izazovi, problemi, rešenja.“) O izdanjima će govoriti prof. dr Isidora Bjelaković i prof. dr Aleksandar Milanović.
Muzej Jadra biće domaćin izložbe akvarela kolonije „Sava“, koja se održava u Brodu u Republici Srpskoj, a nju će otvoriti Zoran Vidić, načelnik opštine Brod.

Za sredu, 14. septembra, u Domu kulture Loznice najavljeno je predavanje „Ćirilica pismo Gospodnje“, o kome govori Vladimir Medenica, profesor filozofije i izdavač.

Muzej jezika i pisma mesto je izložbe „Vojvode negotinske nahije“ Muzeja Krajine iz Negotina, čiji su autori Vesna Nikolić, Sanja Radosavljević i Ivica Trajković. U svečanoj sali Gimnazije „Vuk Karadžić“ biće predstavljen program „Šekspir naš sagovornik“ na kom će govoriti profesor dr Zorica Bečanović Nikolić, sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Naučno-obrazovni kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću predstaviće sabrana dela Dejana Medaković povodom 100 godina od njegovog rođenja. U programu učestvuju Zoran Kolundžija, direktor IK „Prometej“, profesor dr Boško Suvajdžić, predsednik Skupštine Vukove zadužbine i Slavko Vejinović, upravnik Vukove zadužbine. Na istoj „adresi“ je i predstavljanje 29 izdanja Srpskog narodnog ilustrovanog kalendara „Danica“ za ovu godinu.

Predstava „Lijevo, desno, glumac“ Zijaha Sokolovića biće održana 16. septembra, u sali Vukovog doma kulture u Loznici.
Po tradiciji, u Tršiću je dan uoči završne svečanosti Vukovog sabora Međunarodni slavistički skup i predstavljanje publikacije „Srbistika na stranim univerzitetima i položaj srpskog jezika danas“. Na skupu učestvuju mr Snežana Nešković Simić, profesor dr Boško Suvajdžić i profesor dr Aleksandar Milanović. „Vukovo pripovedačko jezikotvorstvo“ naslov je ovogodišnjeg okruglog stola povodom 125 godina od prenosa Vukovog praha iz Beča u Beograd. Stara loznička crkva domaćin je guslarske večeri društava „Stara Hercegovina“ iz Beograda i sekcije KUD „Karadžić“ iz Loznice.
„POVRATAK u zavičaj“, naziv je koncerta povodom 40 leta umetničkog rada akademika profesora dr Svetislava Božića, rođenog Lozničanina, u „Kur salonu“, u Banji Koviljači. Na programu će biti „Duhovna muzika za klavir“,“Kroz san moj tavni i bezbroj suza naših“, koncert za gudački orkestar inspirisan delom Miloša Crnjanskog i „Napevi Bagrdana“, koncert za klavir i gudački orkestar. Izvođači su Aleksandar Sinčuk, Srpski kamerni orkestar, a dirigent je Đorđe Pavlović.

V.Mitrić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas