Tršić se i ove godine takmiči za izbor najboljeg turističkog sela na svetu

Tršić je drugu godinu za redom izabran za jedno od tri sela koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu. Ovu odluku je donela komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na čijem je konkursu Turistička organizacija grada Loznice kandidovala Tršić. Izbor za najbolje selo organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

https://mtt.gov.rs/vest/36558/trsic-zdrelo-i-bela-voda-predstavljace-srbiju-na-konkursu-za-najbolje-turisticko-selo-svetske-turisticke-organizacije.php

Selo Tršić nalazi se na 7 kilometara od Loznice i rodno je mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. U okviru sela nalazi se Znamenito mesto Tršić, kompleks, kroz koji protiče rečica Žeravija i predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom sa izrazitom kulturnom i turističkom vrednošću. U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, Gostinska kuća, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate i kaligrafska radionica. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen kuća, sa pomoćnim zgradama. Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija – Vukov sabor i Đački Vukov sabor i u vreme đačkih ekskurzija. Tokom leta i vikendom to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode i Vukovog dela.
Republika Srbija je 1979. godine proglasila Vukovu spomen kuću nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a odlukom Vlade Republike Srbije, kuća Vuka Karadžića sa okolinom je proglašena za znamenito mesto 2002. godine. U julu 2019. godine Vlada Republike Srbije donela je uredbu o proglašenju predela izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“. Predeo izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“ stavljen je pod zaštitu da bi se očuvala nepokretna kulturna dobra, prirodne vrednosti, specifična konfiguracija terena i regionalna različitost karaktera predela, a zbog jedinstvenog spoja prirodnih i stvorenih vrednosti, izdvojeni lokaliteti su posebno vredne ambijentalne celine.
Vukov sabor je najstarija kulturna manifestacija u Srbiji. Posvećena je negovanju uspomene na njegov život i delo. Centralni program se tradicionalno održava u septembru mesecu, u nedelju uoči Male Gospojine u Tršiću. U Tršiću se održava i Đački Vukov sabor, Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija, Dan maternjeg jezika, Kolonija pustovanja, festival „LilaLo“, takmičenje „Brkovi po Vuku“, Međunarodni festival folklora, festival „Na raskrsnici“, Eko kamp, Pokreni točak zdravlja, Trejl trka, Dan muzeja jezika i pisma, Prvomajski uranak, transverzala „Vukove bogaze“, Saborsko prelo.
Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, koji upravlja ovim područjem, implementirao je audio vodič aplikacijudostupnu na Google play i Apple store, putem koje turisti skeniraju QR kodove na objektima u Znamenitom mestu Tršić i informišu se o našoj tradiciji i kulturi. Takođe, ceo prostor je pokriven besplatnom wi-fi zonom.
http://www.ckvkaradzic.org.rs/cir/index.php
Ugostiteljski objekti su spojili tradicionalno i moderno i nude gostima, pored usluga smeštaja i ishrane, dodatne sadržaje kao što su škola jahanja, animacije za decu, sauna, bazen, šetnje kroz šumu, izlete, organizaciju kampova, ekološke aktivnosti i dr.
U Tršiću svakodnevno radi Turistički info centar, suvenirnice i Etno bazar na kome lokalno stanovništvo prodaje suvenire i tradicionalne proizvode. Redovno se organizuju i radionice starih zanata: tkanje, pustovanje, vez, zlatovez i dr.
Selo Tršić ima značajnu ulogu u promociji obrazovanja, edukaciji i razvoju veština mladih. U Naučno obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ održava se veliki broj seminara, naučnih skupova i radionica: kamp Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ iz Beograda, Etnološki kamp za studente Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, naučni skup „Savremena srpska folkloristika“, interkatedarske konferencije, obuke za lektore, letnje radionice (istorija srpskog jezika, folkloristika i lingvistika). Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture tradicionalno se održava u Vukovoj spomen školi u Tršiću.
Naučno obrazovno kulturni centar „Vuk Karadžić“ nalazi se u Tršiću i nova je ustanova koju je osnovala Vlada Republike Srbije sa ciljem da postane naučno istraživačka stanica, pre svega za srpski jezik, ali i za sve društvene i humanističke nauke. Centar poseduje 144 ležaja, gostima je na raspolaganju internet sala, a za potrebe seminara, sastanaka i radionica postoje dve sale kapaciteta 40 i 80 mesta.
Tršić raspolaže sa brojnim smeštajnim kapacitetima – etno sela, konaci, turistička seoska domaćinstva i ugostiteljskim objektima za ishranu koji uglavnom nude tradicionalna jela iz domaće kuhinje.
Do Tršića vas vode savremene saobraćajnice sa dvojezičnom turističkom signalizacijom.

Почетна

Turistička organizacija grada Loznice je snimila novi promotivni film o Tršiću tokom priprema za kandidaturu za najbolje turističko selo na svetu.
https://www.youtube.com/watch?v=iG1WR7-y4OM

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas