Svečano obeležen 66. Dan opštine Mali Zvornik

Svečanom sednicom Skupštine opštine, u Malom Zvorniku je u petak, 17. septembra, obeležen Dan opštine, 77. godišnjica oslobođenja teritorije opštine u Drugom svetskom ratu i 66. godišnjica osnivanja opštine.

Sednicu je nakon intoniranja himne „Bože pravde“, u izvođenju učenika Osnovne škole „Stevan Filipović“ iz Radalja, otvorio predsednik lokalnog parlamenta, Radovan Tadić, pozdravivši prisustne goste, među kojima su bili predstavnici društveno političkog života iz gotovo svih krajeva Srbije, visoki državni funkcioneri, predsednici opština i gradonačelnici, čelnici institucija i ustanova, predstavnici stranih vlada i verski velikodostojnici.

Svečanosti je, pored ostalih, prisustvovao ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, Nenad Popović, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, Nenad Krstić i Njegova ekselencija ambasador Švajcarske u Srbiji, Urs Šmit.

Ministar Popović, Ambasador Šmit i predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, neposredno pre početka svečane sednice, presecanjem vrpce, označili su kraj radova na izgradnji vrtića u Donjem Naselju, čiju izgradnju je omogućila Vlada Švajcarske.

Predsednik opštine, Zoran Jevtić, u svom obraćanju na sednici povodom Dana opštine, pozdravio je goste i poželeo im dobrodošlicu u Mali Zvornik, a građanima čestitao praznik, poželevši da ga uvek dočekuju i obeležavaju u zdravlju, slaveći nove uspehe u radu.

Govoreći o rezultatima lokalne samouprave u periodu između septembra prošle i tekuće godine, Jevtić je naveo da je opština Mali Zvornik postigla mnogo, prvenstveno zahvaljujući Republici Srbiji, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vladi Republike Srbije, premijerki Ani Brnabić i svim ministarstvima koja joj pomažu na putu napretka i razvoja.

On je zahvalio i Vladi Švajcarske na stručnoj i finansijskoj podršci, uz koju je unapređen rad javnog sektora u opštini i izgrađeno više obejkata za poboljšanje uslova za život građana, među kojima je novi vrtić u Donjem Naselju, u koji je uloženo oko 20 miliona dinara, višenamenska učionica u Predškolskoj ustanovi „Crvekapa“, 7 dečjih igrališta, 5 uređenih autobuskih stajališta, postavljanje oko 5000 tabli sa nazivima ulica i kućnih brojeva, u okviru ažuriranja Adresnog registra i obeležavanja na terenu, te uređenje javnih površina, domova kulture u selima i drugih objekata po predlogu građana.

U promotivnom filmu o ulaganjima u opštini od septembra 2020. do septembra 2021. godine, koji je prikazan na sednici, navedeni su najznačajniji rezultati koje je opštinsko rukovodstvo postiglo u navedenom periodu i deo planova za sledeću godinu.

Među najznačajnijim rezulatatima rada je izgradnja toplane na biomasu, završetak revitalizacije postrojenja Hidroelektrane „Zvornik“, novi vodovodni sistem u Donjoj Trešnici, obnova mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića, uspostavljanje Centra za inovacije u oblasti zaštite životne sredine, izgradnja fudbalskog igrališta u Velikoj Reci, te nastavak modernizacije sistema javne rasvete na području opštine, kao i već pomenuta izgradnja vrtića u Donjem Naselju, 7 dečjih igrališta i višenamenske učionice za decu u obdaništu u Malom Zvorniku, dok su kao najznačajnija ulaganja koja predstoje navedena izgradnja kanalizacione mreže sa 11 novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja je planirana u okviru republičkog projekta „Čista Srbija, izgradnja kanalizacione mreže u Srbiji“, obnova regionalnog puta Mali Zvornik – Krupanj i rekonstrukcija vodovoda u 2. i 3. visinskoj zoni u Radalju.

Govoreći na svečanoj sednici Skupštine opštine podvodom Dana opštine u Malom Zvorniku, Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, Nenad Popović, poželeo je srećan praznik svim građanima ove opštine, pohvalio rad lokalne samouprave i čestitao na ostvarenim rezultatima.

On je rekao da Mali Zvornik i čitavo Podrinje spadaju u predele Srbije koje odlikuju izuzetne prirodne lepote i potencijali.

Istakavši da je ovo područje od izuzetnog značaja, on je naveo da u Zapadnoj Srbiji u narednom periodu predstoje velika ulaganja od strane države, a jedno od njih je izgradnja autoputa Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac – Loznica, koja će omogućiti bolju saobraćajnu komunikaciju ovog kraja sa Beogradom i drugim gradovima u Srbiji i doprineti njegovom bržem privrednom razvoju.

Popović je ocenio da izgradnja novog vrtića u Malom Zvorniku predstavlja izuzetno lep događaj i zanačajan rezultat u radu lokalne samouprave, te poželeo da se u opštini ubuduće rađa više dece.

Ministar Popović je takođe rekao da Švajcarska ima veoma uređen sistem socijalne zaštite i brige o stanovništvu i da Srbija treba da nastavi da sledi takve primere.

On je pozvao Ambasadu Švajcarske i druge prijateljske zemlje da što veći broj projekta usmere u Mali Zvornik i prekogranični region.

Navodeći da su u opštini Mali Zvornik, pored prirodnih potencijala i lepota, najveći resusrs vredni i preduzimljivi ljudi, on je rekao da je Mali Zvornik pokazao kako jedna mala opština, za kratko vreme, može da izraste u centar koji ima sve potencijale da bude središte privrednog, kulturnog i društvenog razvoja u ovom delu Srbije.

Na kraju svog obraćanja prisutnima na sednici, on je podsetio da je proteklog leta u Malom Zvorniku, uz podršku ministarstva na čijem je čelu, uspostavljen inovacioni startap centar za podršku mladim preduzetnicima i inovatorima, te da je ministarstvo obezbedilo sredstva za finansiranje rada centra do kraja tekuće godine, a zatim uručio predsedniku opštine ugovor o finansiranju Centra.

U nastavku sednice usledila je dodela priznanja opštine zaslužnim građanima, pri čemu je u znak javnog i posebnog društvenog priznanja za postignute rezultate u radu i stvaralaštvu i za ostvarena dostignuća od izuzetnog značaja za brži, uspešniji i humaniji razvoj opštine Mali Zvornik uručeno 5 povelja, 8 plaketa, 4 posebne novčane nagrade, kao i simboličan poklon ministru za inovacije i tehnološki razvoj, Nenadu Popoviću, na ime zalaganja i podrške za uspostavljanje Centra za inovacije u opštini Mali Zvornik.

Najznačajnije opštinsko priznanje, povelju opštine Mlai Zvornik, dobili su: direktor Privrednog društva “Kayra textile“ doo Mali Zvornik, Berat Išašir, za doprinos zapošljavanju; primarijus doktor Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Banji Koviljači, za podršku u lečenju pruženu građanima opštine Mali Zvornik; predsednik opštine Krupanj, Ivan Isailović, za doprinos oživljavanju lokalne privrede, kroz pomoć i podršku u povezivanju sa potencijalnim investitorima; načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju u Novom Sadu, doktor Miroslav Milankov, na ime podrške građanima Malog Zvornika u lečenju i narodnom poslaniku u Skupštini Republike Srbije, Nenadu Krstiću, za doprinos razvoju opštine Mali Zvornik.

Na ime pomoći i podrške Vlade Švajcarske opštini Mali Zvornik dodeljene su plakete opštine Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju i implementacionom partneru Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Predstavništvu „HELVETAS Swiss Intercooperation SRB“ iz Beograda.

Prilikom preuzimanja priznanja za SDC, Njegova ekselencija ambasador Švajcarske u Srbiji, Urs Šmit, rekao je da mu je veoma drago što je njegova zemlja bila u prilici da pomogne i podrži izgradnju vrtića i drugih objekata u Malom Zvorniku.

On je čestitao opštini i građanima na rezultatima ostvarenim u radu u protekloj godini, posebno na rezultatima u pogledu imunizacije stanovništva protiv zarazne bolesti Kovid-19, navodeći da takav uspeh na planu vakcinacije nemaju mnoga mesta u Švajcarskoj.

Istakavši da je za kratko vreme boravka u opštini Mali Zvornik stekao osećaj da je među prijateljima, Urs je zahvalio rukovodstvu lokalne samouprave i građanima na gostoprimstvu i poželeo mnogo uspeha u radu i ubuduće.

Preuzimajući plaketu za „HELVETAS Swiss Intercooperation SRB“ iz Beograda, direktor ove organizacije za Istočnu Evropu, Jens Engeli, zahvalio je opštini Mali Zvornik na priznanju koje je dodelila organizaciji Helvetas i čestitao na uspesima ostvarenim u radu.

On je lokalnoj samoupravi čestitao i na uspešno realizovanim projektima podržanim sredstvima Vlade Švajcarske i zahvalio članovima projektnog tima na dobro urađenom poslu, navodeći da je saradnja na projektima bila odlična i da se veoma raduje novoj saradnji ubuduće.

Plaketa opštine Mali Zvornik u nastavku svečanosti dodeljena je košarkašici Sonji Vasić, za doprinos uspehu košarkaške reprezentacije Srbije na Olimpijadi 2021. godine u Japanu, kao i na ime humanitarnog rada i podrške pružene mladim talentima u zavičaju; Bokserserskom klubu „Obilić“ iz Malog Zvornika za postignute rezultate i kao podstrek za dalji rad; doktoru Milanu Stajiću, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, zaposlenom u Institutu za ortopediju Banjica u Beogradu, na ime podrške pružene pacijentima iz Malog Zvornika na lečenju u ovoj ustanovi; Domu zdravlja u Malom Zvorniku, za doprinos borbi protiv zarazne bolesti Kovid-19 i posvećen rad sa pacijentima tokom epidemije; Policijskoj stanici Mali Zvornik, na ime doprinosa koji pruža opštini u delokrugu svog rada, a posebno za saradnju na suzbijanju epidemije zarazne bolesti Kovid-19.

Plaketa opštine posthumno je dodeljena nastradalom pilotu Zvonku Vasiljeviću iz Donje Borine, na ime zasluga koje je stekao kao vojnik i doprinosa koji je tokom života dao lokalnoj zajednici i društvu u celini.

Vasiljević je bio kapetan prve klase iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije.

Život je izgubio u nesreći, 25. septembra 2020. godine, u 43 godini, prilikom rutinskog leta, usled kvara na letelici i njenog pada u reonu sela Brasina, nedaleko od porodične kuće.

Posebne novčane nagrade i zahvalnice dodeljene su: Goranu Mišiću iz Brasine, predsedniku FK “Rudar“, za doprinos unapređenju i omasovljenju fizičke kulture i sporta; direktorki Doma zdravlja iz Malog Zvornika, Valentini Ristić, za predan rad i zasluge u borbi protiv pandemije korona virusa i doprinosa razvoju i unapređenju zdravstvene zaštite na području opštine Mali Zvornik; načelniku Policijske stanice, Radenku Petroviću, na ime predanog rada i zasluga u oblasti javne bezbednosti za 2021. godinu i Žarku Milovanoviću, poljoprivrednom proizvođaču iz Velike Reke, na ime zasluga u razvoju poljoprivrede na području opštine Mali Zvornik i ostvarenih rezultata u proizvodnji maline, koji su iznad prosečnih rezultata na području opštine.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, Nenad Krstić, iz Trgovišta, odrekavši se tom prilikom novčanog dela priznanja koje je dobio, u korist novootvorenog vrtića u Donjem Naselju, navodeći da novac od priznanja daje deci ovog vrtića za kupovinu slatkiša i igračaka.

On je građanima i rukovodstvu Malog Zvornika, koja je zbratimljena sa opštinom Trgovište, čestitao praznik i postignute rezultate u radu, poželevši im mnogo uspeha u radu i ubuduće, istakavši da će zajedno sa svojim saradnicima nastaviti i dalje snažno da podržava opštinu Mali Zvornik na putu njenog razvoja i napretka.

Za kraj svečane sednice Skupštine opštine Mali Zvornik upriličen je prigodan kulturno-umetnički program, u izvođenju Folklorne sekcije Biblioteke „17. septembar“ iz Malog Zvornika, koja je u petak, 17. septembra, takođe obeležila svoj rođendan, 66. godišnjicu osnivanja ustanove.

Ljiljana Ristanović

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas