Sve što treba da znate o zdravlju ženskih grudi

Kada mlada žena napuni 25. godinu, lekari savetuju da treba redovno, jednom godišnje, da odlazi na ginekološki pregled svojih grudi kako bi mogla da prati sve potencijalne promene u tom osetljivom predelu njenog tela.

Ginekološki pregledi su deo ženske higijene i potvrda njeng odgovornog odnošenja prema svom zdravlju, a potencijalni strah i nelagodnosti je neophodno prevazići. To se postiže time što se podiže svest o važnosti pregleda, kao i samopregleda, tela i praćenju i neignorisanju signala koje telo šalje.

Nastavite sa čitanjem i upoznajte se sa procedurom pregleda grudi.

Pregled grudi – zašto je važno i koja je procedura?

Dojke su sačinjene iz režnjeva, kanalića, vezivnog tkiva, limfnih čvorova i masnog tkiva. Od puberteta do menopauze dojke prolaze kroz više prirodnih faza i promena. 

Praćenje promena na dojkama vrši se na više načina: samopregled, klinički pregled dojki, ultrazvučni pregled i/ili mamografija.

Samopregled se već može obavljati od 20. godine, na svakih mesec dana. Klinički pregled vrši lekar specijalista bez bilo kakvih instrumenatarija. Ultrazvuk se radi mladim osobama do 40 godina, a mamografija ili snimanje dojki za koje se koristi rendgen ženama posle 40. godine života, na svake 2 godine.

(Samo)pregled dojki

Samopregled dojki se radi jednom mesečno u periodu između 5. i 12. dana od poslednjeg dana menstruacije kada su dojke hormonski „mirne“ tj. kada je najmanja osetljivost dojki. 

Kod žena koji nemaju ciklus savetuje se da izaberu jedan dan u mesecu za samopregled. Potrebno je opipavati sve regije dojke i pazušnu jamu. Ukoliko primetite iscedak iz bradavice, kuglicu ili bilo kakvu drugu promenu obavezno se javite lekaru. 

Kako se vrši samopregled?

Svucite se do struka, stanite ispred ogledala i pažljivo pregledajte svoje grudi: posmatrajte simetriju, udubljenja, promene na koži, veličinu i boju bradavica. Rotirajte telo kako biste ih videli iz profila, podignite ruke i još jednom osmotrite grudi. 

Palpiranje (opipavanje) dojki se vrši ispruženim prstima ruke i to jagodicama prstiju, a ne vrhovima prstiju. Radite palpaciju dok stojite, prateći kružne pokrete od areole bradavice prema gore na zamišljenom satu do pozicije 12h.

Potom se vratite do areole i ponovo u pravcu kazaljke na satu opipajte svaki deo dojke.

Palpiranje je završeno kada ste napravili ceo krug ne podižući ruke sa dojke.

Ne zaboravite pregledati i pazušne jame radi uvećanih limfnih čvorova. Na kraju, pažljivo pritisnite bradavice između palca i kažiprsta kako biste proverili postoji li iscedak. Ako primetite bilo kakve promene, odmah se obratite lekaru.

Samopregled je moguće obaviti i u stojećem i u ležećem položaju. 

Klinički pregled dojki se na sličan način obavlja kao i samopregled. Lekar pristupa samom kliničkom pregledu koji se sastoji iz observacije (posmatranja) i palpacije grudne regije.

Samopregled nije zamena za ultrazvuk ili mamografiju.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je bezbolna dijagnostička procedura koja koristi ultrazvučne talase kako bi pružila informacije o strukturi dojke i tkiva u pazušnoj regiji. 

Pregled traje otprilike 30 minuta i predstavlja neprocenjivu metodu za mlade žene sa mastopatijom, žene koje su prošle operaciju, primenjuju hormonsku terapiju ili imaju silikonske implante.

Ultrazvukom se analiziraju koža, potkožno masno tkivo, mlečne žlezde, eventualni čvorovi ili ciste u dojci. Ako se uoče sumnjive promene one se pod kontrolom ultrazvuka punktiraju i materijal se šalje na citološku analizu. Pregled dojki ultrazvukom nije kompletan bez pregleda limfnih čvorova u pazušnim jamama.

Preporučuje se da se pregled obavi u periodu od 7. do 10. dana menstrualnog ciklusa (7. do 10. dana od prvog dana menstrualnog krvarenja).

Ultrazvuk dojki treba obavljati jednom godišnje.

Mamografija

Mamografija je najpouzdanija dijagnostička tehnika za identifikaciju malih zloćudnih tumora dojki, uključujući one koji nisu opipljivi. Ako se tumor otkrije u ovoj ranoj fazi bolesti, kada je manji od 1 cm i još nije mogao biti opažen niti se proširio na druge delove tela, prognoza je povoljna, i postizanje potpunog izlečenja je moguće.

Mamografski pregled vidi sledeće promene: tumorske senke, zone asimetrije i poremećaje strukture (ukazuje na tumor koji vrši invaziju okolnog tkiva), kalcifikacije –makrokalcifikati (najčešće su znak dobroćudnosti promene) i mikrokalcifikati („zlatni standard“ u otkrivanju karcinoma dojke, otkivanje u ranoj fazi).

Pre izvođenja mamografije ne treba nanositi kreme, losione, dezodoranse. Ova sredstva mogu da se vide na snimku i da imitiraju patološke promene što otežava tumačenje i interpretaciju nalaza.

Pregled dojki igra ključnu ulogu u prevenciji raka dojke. Žena treba da osluškuje svoje telo kako bi prepoznala rane simptome.

Redovni pregledi mogu pomoći u ranoj dijagnozi i povećati šanse za uspešno lečenje, što čini ovu praksu od izuzetne važnosti za žensko zdravlje i nju ne treba zaboravljati ili odlagati.

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas