Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite obavešteni !

Stavili smo tačku na Rio Tinto – premijerka Ana Brnabić

Posle nekoliko nedelja protesta i blokada saobraćajnica, Vlada Srbije odlučila je danas da stopira projekat Jadar, ukidajući ključnu uredbu i automatski poništavajući sve upravne akte u vezi sa kompanijom Rio Tinto koja je želela da napravi rudnik i iskopava jadarit i litijum.

„Ukinuta je Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar od 13. februara 2020. godine.

„Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti u vezi sa kompanijom Rio Tinto, odnosno ćerkom firmom Rio Sava eksplorejšn, sve dozvole, sva rešenja i sve dozvole. Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji.

„Ugovore nikada nismo imali, kao špto smo više puta i rekli“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sednice vlade.

Anglo-australijska kompanija Rio Tinto nameravala je da napravi rudnik kod Loznice u zapadnoj dolini Jadra, ali je lokalna opština ranije odustala od plana da za njega dodeli zemljište.

Meštani sela u zapadnoj Srbiji, ekološki aktivisti, građani i deo stručnjaka gotovo dve godine protestovali su zbog najave izgradnje rudnika, navodeći da bio on bio štetan po životnu okolinu.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas