Šta će sve vašem detetu trebati za prvi razred osnovne škole?

Prelazak iz vrtića u prvi razred predstavlja značajan korak u skolovanju vašeg deteta. Kao roditelj, možda se pitate koji su neophodni elementi kako biste obezbedili glatki i uspešan početak njihovog iskustva u prvom razredu. 

Od školskog pribora do emocionalne spremnosti, postoje različiti aspekti koje treba uzeti u obzir. Razmotrimo ključne elemente koji će doprineti spremnosti vašeg deteta za prvi razred.

Školski pribor

U poređenju sa vrtićem, odnosno predškolskom nastavom, za prvi razred će vašem detetu trebati nešto više opreme:

 • Ranac – investirajte u izdržljiv ranac odgovarajuće veličine koji će vaše dete udobno nositi. Izaberite dizajn koji vaše dete voli, jer ih može učiniti uzbuđenim zbog odlaska u školu. Istražite široku ponudu od preko 300 rančeva podeljenih po kategorijama i odabrati onaj savršen za vaše dete.
 • Kutija za ručak – ukoliko će vaše dete nositi ručak od kuće, neophodna je čvrsta i izolovana kutija za ručak. Razmislite o preferencama svog deteta i uključite ih u izbor kutije za ručak sa njihovim omiljenim bojama ili likovima.
 • Olovke i gumice za brisanje – obezbedite dovoljno olovaka i gumica za vaše dete. Razmotrite kupovinu olovki sa većim površinama za hvatanje kako biste pomogli u pravilnom hvatanju olovke, veštini koja se često razvija tokom prvog razreda.
 • Voštane i drvene bojice – raznolikost boja će biti korisna za likovne projekte i zadatke. Mnoge aktivnosti u prvom razredu uključuju bojenje, pa je posedovanje seta voštanih ili drvenih bojica obavezno.
 • Lepak i bezbedne makaze – osnovni materijali za izradu, poput lepka u stiku i bezbednih makaza, dobro će doći za praktične aktivnosti. Proverite sa školom da li postoje određeni zahtevi za ove predmete.
 • Sveske i papiri – vašem detetu će verovatno trebati sveske za različite predmete i papiri za zadatke. Neke škole postavljaju specifične smernice za vrstu papira i svezaka koje su potrebne, te se detaljno informišite o uslovima koji su na snazi u školi vašeg deteta.
 • Fascikle – pomozite svom detetu da ostane organizovano pružanjem fascikli za čuvanje domaćih zadataka, obaveštenja i drugih važnih dokumenata. Izaberite fascikle sa džepovima za dodatno odlaganje.
 • Lenjir i futrola za olovke – jednostavan lenjir i pernica  za smeštanje sitnica mogu biti korisni dodaci školskom kompletu vašeg deteta.
 • Likovni pribor – zavisno od nastavnog plana, vašem detetu može trebati dodatni likovni materijal, poput markera, vodenih boja i svezaka za crtanje. Proverite sa školom ili nastavnikom za specifične preporuke.

Udžbenici i dodatni materijal za knjige

Od prvog razreda veše dete će sve češće dolaziti u dodir sa velikim brojem knjiga i vrlo verovatno će imati imati listu obavezne literature. Osigurajte da ove knjige imate kod kuće radi dodatne prakse čitanja.

Podstaknite ljubav prema čitanju obezbeđivanjem članske karte biblioteke. Ovo omogućava vašem detetu da pozajmi knjige iz školske ili lokalne biblioteke kada god želi.

Razmotrite uvijanje udžbenika i knjiga za čitanje i učenje u zaštitne omote kako biste produžili njihov vek trajanja.

Tehnologija i elektronika

U 21. veku tehnologija je postala sastavni deo svih segmenata naših života, pa tako i školovanja. Omogućite vašem detu odgovorno integrisanje tehnologije u njegovo edukovanje.

 • Slušalice – u učionicama gde je tehnologija integrisana, slušalice mogu biti ključne za individualne ili grupne aktivnosti na računarima ili tabletima.
 • Tablet ili laptop – za pojedine nastavne aktivnosti laptop ili tablet mogu biti izuzetno koristan dodatak, te procenite da li je vašem detetu nešto od ovoga neophodno.
 • Punjači – ako su elektronski uređaji deo učenja, pobrinite se da vaše dete ima neophodne punjače.

Odeća i lični predmeti

Budući da će od prvog razreda vaše dete veliki deo svakodnevnice provoditi u školi, neophodno je obezbediti mu prikladnu i udobnu odeću i obuću.

 • Udobne cipele – vaše dete će verovatno provesti značajan deo vremena na nogama, bilo da je to u igri i zabavi ili na putu ka i iz škole. Obezbedite udobne i podržavajuće cipele pogodne za svakodnevno nošenje.
 • Odeća prilagođena vremenskim uslovima – razmotrite klimu u svom području i obezbedite odeću prilagođenu vremenskim uslovima. To uključuje jaknu ili kaput za hladnije mesece i kačket za sunčane dane.
 • Označavanje – označite stvari svog deteta, uključujući odeću, ranac i druge potrepštine. To će pomoći u sprečavanju gubljenja stvari i olakšati učiteljima vraćanje izgubljenih stvari.

Sve je češća inicijativa roditelja da se u osnovnu školu vrate školske uniforme, kako bi se izbrisale klsne razlike i promovisala jednakost dece od malih nogu. To bi, pored smanjenja diskriminacije, omogućilo i roditeljima lakše organizovanje i uštedu. 

Zdravstveni i higijenski predmeti

Naučite vaše dete da odmalena ceni zdravlje i higijenu i obezbedite da svaki dan u školu sa sobom nosi osnovne stvari koje će mu u tome pomoći.

 • Sredstvo za dezinfekciju ruku – ako nas je skorašnja pandemija nečemu naučila, to je da mala bočica sredstva za dezinfekciju ruku u rancu vašeg deteta može biti korisna.
 • Maramice – obezbedite malo pakovanje maramica koje će vaše dete moći koristiti po potrebi.
 • Boca za vodu – održavanje hidriranosti je važno. Pošaljite svoje dete u školu s višekratnom bocom za vodu koju mogu dopunjavati tokom dana.
 • Zdrave grickalice – pakujte nutritivne grickalice kako biste održali energiju vašeg deteta tokom školskog dana.

Priprema vašeg deteta za prvi razred uključuje više od kupovine zaliha; to zahteva razumevanje specifičnih potreba vašeg deteta i njegove škole. Komunikacija sa nastavnicima i školskom administracijom ključna je za nesmetan prelazak u prvi razred. 

Održavajte otvoren dijalog sa svojom decom o njihovim iskustvima u školi i budite spremni da prilagodite njihove zalihe i alate na osnovu njihovih potreba u razvoju. Uz pažljivu pripremu i stalnu podršku, vaše dete može pristupiti prvom razredu sa samopouzdanjem i entuzijazmom za učenje.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas