SRCE ZA DECU Peđa: Tužan sam jer nemam šta da obučem

674363_loznica01-za-deset-godina-nikada-nije-slavila-rodjendan-predrag-nikolic-dve-godine-u-istim-patikama-foto-s.pajic_ffDešavalo se da celu školsku godinu idem u jednoj dukserici i donjem delu trenerke, jer nemam ništa drugo od garderobe, priča Predrag Nikolić, gimnazijalac.
Predrag (16) sa sestrama Milenom (12) i Draganom (10) i ocem Milenkom (50) živi kao podstanar u Jadranskoj Lešnici kod Loznice.

– Po mojoj odeći se vidi da sam iz siromašne porodice. Prvi put sam se ponovio proletos za malu maturu, kada sam kupio pantalone, košulju i cipele. Patike sam pre dve godine dobio od strica i njih nosim i zimi i leti. Evo, skoro su se raspale. Sramota me je zbog drugara iz škole, ali sam svestan siromaštva u kome živimo. Bio bih srećan kada bar moje sestrice ne bi oskudevale u garderobi – zabrinut je Peđa.
Svoju oronulu kuću morali su pre tri godine da napuste.

Žive u nemaštini, a najmlađa Dragana najviše pati što nikada nije proslavila rođendan.

– Ako nekada budem pravila žurku za rođendan, poslaću pozivnice drugarima i volela bih da bude puno balona. Volela bih da bar za svoj rođendan budem srećna i vesela. Obradovala bih se čokoladi ili nekakvoj igrački – kaže Dragana, učenica petog razreda.
Ova plavooka devojčica, kao ni njeni brat ni sestra ne znaju kakav je osećaj kada s nestrpljenjem očekuješ drugare da dođu na žurku, da te obraduju poklonom…
– Čula sam da u gradu deca to organizuju u igraonicama, zabavljaju ih klovnovi i duvaju svećice. Mi nemamo para za tako nešto – tužna je Dragana.

674382_loznica14-za-deset-godina-nikada-nije-slavila-rodjendan-dragana-nikolic-foto-s.pajic_igNemaju ni za hleb
Od 15.000 dinara socijalne pomoći i 10.000 dečjeg dodatka, Nikolići jedva sastavljaju kraj s krajem. Već dva meseca nisu imali da plate hleb, ali, kažu, pekar Kosta im ne zamera jer uvek kada prikupe novac izmire dug.
Nikoliće je majka napustila kada je Dragana imala devet meseci.
– Te večeri majka je ušla u našu sobu i ugasila svetlo. Imala sam tri godine, a brat Peđa šest. Nismo znali šta se dešava i plakali smo u mraku. Ujutro, kad smo se probudili majke nije bilo, mislili smo da je otišla u posetu ocu, teško povređenom u saobraćajnoj nesreći. Međutim, ona se više nije vratila – započinje priču Milena.
O njima brine otac Milenko, invalid sa metalnom šipkom umesto butne kosti. Zbog loših uslova za život u svojoj kući, Nikolići već tri godine žive kod komšije koji im je ustupio kuću uz obavezu da izmiruju komunalije.
– Ništa sem šporeta na drva u ovoj kući nije naše. Imamo nešto malo garderobe i obuće, i to je sve. Sanjamo da jednog dana izgradimo svoj dom. Sve drugo je manje važno, iako smo često gladni i željni skoro svega što naši drugari imaju u izobilju – kaže Milena.
Čak ni za majkom ne žali preterano jer, kako kaže, da je bila dobra, ne bi ih ostavila kada im je bila najpotrebnija.

– Više puta smo bili gladni jer nije imao ko da nam spremi hranu. Tata je bio u bolnici… Nemamo nikoga ko bi mogao da nam pomogne. Nemamo ništa svoje, živimo dan za danom, ali bitno nam je da smo složni i zdravi i verujemo da ćemo se jednog dana izboriti za normalan i srećan život – iskren je Peđa, koji pohađa prvi razred lozničke gimnazije.674375_loznica09-devet-godina-sam-deci-i-otac-i-majka-nikolici-zive-kao-podstanari-foto-s.pajic_ig

Uključite se u akciju “Srce za decu”!

Omogućimo Predragu, Mileni i Dragani bolje uslove za život. Ako želite da pomognete, možete poslati SMS na broj 2552 ili uplatiti sredstva tekući račun Blic fondacije: 2750010221949709 90 – rsd, Societe Generale Srbija, Beograd.
S.Pajić // FOTO S.PAJIĆ IZVOR BLIC ONLINE

5 thoughts on “SRCE ZA DECU Peđa: Tužan sam jer nemam šta da obučem

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas