Srbija bi mogla da preuzme „Evrobasket 2015“ od Ukrajine

Tenzije na Krimu i eventualna eskalacija sukoba mogle bi da Ukrajini oduzmu organizaciju Evropskog prvenstva za košarkaše 2015. godine, a Srbija je spremna da podnese kandidaturu za domaćina, saznaje Danas.

Svetska košarkaška federacija (FIBA) najavila je da će konačnu odluku doneti 23. marta, mada je za 15. mart zakazaka vanredna sednica Skupštine u Istanbulu, navodi list.

Savez koji bi eventualno dobio domaćinstvo, morao bi FIBA da uplati šest miliona evra, a činjenica da je Ukrajina već uplatila četiri situaciju čini kompleksnom.

Za taj Eurobasket Srbija se nije kandidovala za organizatora, a zajedničku kandidaturu su tokom procesa odlučivanja ko će biti domaćin povukli Francuska, Hrvatska, Nemačka i Italija.

Ono što je svakako sigurno – to je da će naši „orlovi“ biti učesnici tog šampionata Evrope, na kome će se nadmetati 24 reprezentacije.

Plasman su već obezbedili i Ukrajina kao planirani domaćin, Španija kao trećeplasirana na EP2013, Estonija kao pobednik prve runde kvalifikacija za Eurobasket 2015, Francuska kao prvak Evrope, Litvanci kao vice-šampioni, Hrvti kao četvrti sa prošlog Eurobasketa, Slovenci kao peti, te Finska, Grčka i Turska kao učesnici ovogodišnjeg Svetskog prvenstva, za koje su dobili specijalne, naknadne pozivnice FIBA.

Izvor: FoNet

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas