SPOMENIK NAŠEM MIRU I POMIRENJU: Otvoren muzej posvećen Draži Mihailović

Više hiljada ljudi iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i rasejanja, prisutvovalo je u Beogradu otvaranju Muzeja Draži Mihailoviću.
Na Zvezdari, u Bregalničkoj 24, gde general živeo sa porodicom, otkriven je njegovog spomenik, rad vajara Dragana Radenovića. Na svečanosti je govorio akademik, pesnik i književnik Matija Bećković, a skupu je prisustvovao i unuk Dragoljuba Mihailovića, Vojislav, koji je sa Igorom Braunovićem, predsednikom Udruženja „Naša Drina“, otkrio spomenik.

U Bregalničkoj ulici, gde je bila njegova kuća, rekao je akademik Matija Bećković, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala Mihailovića, vrhovnog komanmdanta bezgrobne Jugoslovenske vojske u otadžini.
– Cerska, kajmakčalanska i suvoborska i solunska i albanske golgote i ravnogorska i u svakoj bi bilo mesto spomeniku generala Mihailovića – rekao je Bećković. – Taj spomenik ne treba njemu, već nama, da služi našem miru i pomirenju. Ona koji ga je ubio i ostavio bez groba, sahranjen je pred tuđom kućom na glavnom brdu, glavnoga grada srpskoga naroda i niko ne pita i niko ne pita ko je to dozvolio i po kom zakonu je to učinjeno. Među srpskim velikomučenicima đeneral Mihailović nema premca. Ako se igde obistinila reč da istinske slave nema bez poniženja i stradanja, obistila se u slučaju đenerala Mihailovića.

Bećković je poručio da je najveći i najcrnji od svih ratova -građanski, bratoubilački i samoubilački, rat je sa samim sobom.
– I Bogu hvala, evo, došlo je vreme da Srbi prestanu da se množe deobama – kaže Stana Josipović iz Suvog Polja, kod Bijeljine, koja je, kao majka sa dva sina, branila rod u minulom ratu i Republiku Srpsku. – Krajnje je bilo vreme da Beograd, zaista, hoće i sme da ovako da poštu legendarnom đeneralu.
Na ćošku Bregalničke i ulice Dušana Dugalića bio je postavljen video bim na kojem se emitovao uživo snimak skupa. Organizatori su postavili i pano iza koga se nalazio nekoliko zvučnika sa kojih se čula patriotska muzika.
V.Mitrić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas