SPOMENIK NAŠEM MIRU I POMIRENJU: Otvoren muzej posvećen Draži Mihailović

Više hiljada ljudi iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i rasejanja, prisutvovalo je u Beogradu otvaranju Muzeja Draži Mihailoviću.
Na Zvezdari, u Bregalničkoj 24, gde general živeo sa porodicom, otkriven je njegovog spomenik, rad vajara Dragana Radenovića. Na svečanosti je govorio akademik, pesnik i književnik Matija Bećković, a skupu je prisustvovao i unuk Dragoljuba Mihailovića, Vojislav, koji je sa Igorom Braunovićem, predsednikom Udruženja „Naša Drina“, otkrio spomenik.

U Bregalničkoj ulici, gde je bila njegova kuća, rekao je akademik Matija Bećković, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala Mihailovića, vrhovnog komanmdanta bezgrobne Jugoslovenske vojske u otadžini.
– Cerska, kajmakčalanska i suvoborska i solunska i albanske golgote i ravnogorska i u svakoj bi bilo mesto spomeniku generala Mihailovića – rekao je Bećković. – Taj spomenik ne treba njemu, već nama, da služi našem miru i pomirenju. Ona koji ga je ubio i ostavio bez groba, sahranjen je pred tuđom kućom na glavnom brdu, glavnoga grada srpskoga naroda i niko ne pita i niko ne pita ko je to dozvolio i po kom zakonu je to učinjeno. Među srpskim velikomučenicima đeneral Mihailović nema premca. Ako se igde obistinila reč da istinske slave nema bez poniženja i stradanja, obistila se u slučaju đenerala Mihailovića.

Bećković je poručio da je najveći i najcrnji od svih ratova -građanski, bratoubilački i samoubilački, rat je sa samim sobom.
– I Bogu hvala, evo, došlo je vreme da Srbi prestanu da se množe deobama – kaže Stana Josipović iz Suvog Polja, kod Bijeljine, koja je, kao majka sa dva sina, branila rod u minulom ratu i Republiku Srpsku. – Krajnje je bilo vreme da Beograd, zaista, hoće i sme da ovako da poštu legendarnom đeneralu.
Na ćošku Bregalničke i ulice Dušana Dugalića bio je postavljen video bim na kojem se emitovao uživo snimak skupa. Organizatori su postavili i pano iza koga se nalazio nekoliko zvučnika sa kojih se čula patriotska muzika.
V.Mitrić

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas