Sloboda je najdragocenija ! Izložba povodom 80. godišnjice oslobođenja Loznice (video)

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, sa saradnicima iz Gradskog veća i Tima za budućnost Loznice danas je u prisustvu velikog broja građana u Muzeju Jadra posetio izložbu posvećenu 80. godišnjici oslobođenja Loznice od nemačke okupacije. Sa ovog mesta, kako je rekao „iskazujemo zahvalnost za sve što predstavlja vaskrsenje slobode u našem kraju tokom Drugog svetskog rata“.
– Branioci Loznice su u našoj istoriji bili i ljudi sa oružjem u rukama, i pisci, i graditelji, i humanisti, svi koji su uvek dobro znali da je sloboda svim ljudskim patnjama sapatnik, svim tugama radost ili u svim greškama ili nevoljama izbavitelj i spasilac. Vodilja uvek lepšoj budućnosti, istakao je Petrović. – Loznica je oduvek, još od pet vekova otomanski oduzete slobode do sticanja statusa varoši 1866. godine, bila neumorna i prva na braniku Srbije. Tim idejama bila je opredeljena i 31. avgusta 1941. kada je, kako su hroničari, zapisali postala i prvi oslobođeni grad u Evropi od nemačke okupacije.
– Zašto je sloboda u našem kraju od Boja na Loznici, preko Gučevske i Cerske bitke duboko utkana u svaki svoj beleg? Zašto je tako jasna svaka poruka iza svake fotografije ili slike sa ove izložbe, zapitao je, rekaši „da se najlepši snovi o slobodi snevaju onda kada je nemate, govorili su Spartanci i ustvrdili da nijedan rat nije tako veliki kao zločin onih koji slobodu otimaju i uskraćuju“.
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović dalje je rekao „da smo se danas svi sabrali u ovom duhovnom svetilištu da upravo zbog toga iskažemo svoju odanost delima slavnih predaka koji su ugradili svoje živote da bi zasijalo sunce slobode, pravde, mira i ljubavi“.
Poručio je da današnji jubilej prve slobodne komune u Drugom svetskom ratu bude svenarodni povratak našem ujedinjenju u radu i napretku, kako u našem gradu Loznici, tako i pod trobojkom naše domovine Srbije.
Priređivači izložbe, čiji je organizator Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ su istoričari Goran Vilić i Zoran Tošić. Vilić je u prigodnoj besedi podsetio na teško vreme tokom leta 1941. godine kada su Nemci ušli u Loznicu sa tri divizije, zatim na odluku oslobodilaca okupljenih oko potpukovnika Jugoslovenske kraljevske vojske Veselina Misite koja je doneta u porti Manastira u Tronoši. Ovaj istoričar je podsetio i na kasnije oslobođenje Banje Koviljače, zatim zverstva 342. Kaznene ekspedicije koja je po komandi generala Bemea streljala 50 civila za jednog svog vojnika, kao i na svirepi oktobarski zločin iste jeseni u Dragincu, kada je prema podacima istoričara Đorđa Vukmirovića, autora knjige „Od stratišta do slobode“ svirepo ubijeno 2.677 civila, među kojima i 305 dece mlađe od deset godina.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas