Šljivova – primer za opstanak sela

Šljivova je selo u opštni Krupanj do kojeg se može stići makadamom, desetak kilometara od gradskog naselja. Planina Rožanj se proteže iznad sela a to je ujedno i najviši vrh Sokolskih planina.

Ono što je specifičnost, za razliku od većine sela u Srbiji,  Šljivovu čini pretežno mlado stanovništvo koje ne namerava da napusti svoje rodno mesto. Trenutno oko 100 mladih živi i radi u ovom selu. Skromnim ulaganjima meštani se trude da svojim radom i trudom doprinesu očuvanju seoske tradicije i napretku u svakom pogledu.

Meštani ovog sela, koji se u najvećem broju bave poljoprivredom, svaki deo zemljišta obrađuju i iskorišćavaju za razne useve i uzgoj kultura kao što su, kupina, malina, krompir i šljiva koja je karakteristična za ovaj kraj. Dokaz dobre organizovanosti i rada je i kolektivna proizvodnja organske hrane koja je započeta u ovom selu koja je pomogla u stručnijem radu i plasmanu proizvoda.

Gordana Stefanović je učenica završne godine Srednje ekonomsle škole u Krupnju. Ona živi u ovom selu na porodičnom posedu u jednom od oko 150 domaćinstava.

“U većini domaćinstava često zajedno živi više generacija. Uprkos otežanim uslovima u ovom planinskom kraju, posebno u zimskom periodu, mladi zasnivaju porodice na svojim porodičnim ognjištima i ostaju u svom rodnom mestu. U nedavno, renoviranoj i opremljenoj školi, za razliku od drugih sela ne samo Krupnja nego i cele Srbije, ne pada broj učenika”, zadovoljno ističe Gordana, posebno ističući da je u 2013.-oj godini rođeno 12 beba, što je najviše u krupanjskoj opštini.

Nekada jedini simbol Šljivove i planine Rožanj bila je mala, drvena crkva koja je sada preuređena u manastir Sv. Vasilija Ostroškog, koji je pretvoren u turističko mesto. Pored crkve je sagrađen i dom. Finansije su stizale sa svih strana ali je važno pomenuti da su najvećim delom u izgradnji i renoviranju učestvovali upravo meštani ovog sela.

“Veliki problem, posebno za mlade u našem selu je to što je selo loše pokriveno mrežom za usluge mobilne telefonije, a ono što je još veći problem je nepostojanje mogućnosti za povezivanje na internet”, ističe Gordana.

Pored pomenutih problema, koji više zavise od drugih faktora, Šljivovčani su zadovoljni uslovima za život kakave sada imaju. Pored škole i prodavnice koju sada imaju u selu, nadaju se asfaltiranom putu koji bi im omogućio lakšu i uspešniju trgovinu i sigurniju i svetliju budućnost.

Rad, sloga i vera, su na ovom primeru, formula za opstanak srpskog sela.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas