Sistem za detekciju saobraćajnih prekršaja u centru Malog Zvornika zvanično predat policiji na korišćenje

Kamera koja automatski beleži prekršaje vozača postavljena je preventivno u centru Malog Zvornika, kod autobuske stanice, na najprometnijoj deonici državnog puta, gde je uočeno kretanje vozila velikom brzinom, uprkos važećim ograničenjima.
Uređaj koji automatski otkriva i registruje prekršaje u saobraćaju, vredan 5,5 miliona dinara, nabavila je opština Mali Zvornik i predala Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije na korišćenje, u želji da doprinese bezbednosti u saobraćaju i smanji uočene potencijalne rizike u ovoj oblasti, usled neprilagođenje brzine.
Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u korišćenju pomenutog sistema za automatsku detekciju prekršaja u oblasti bezbednosti saobraćaja predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić i načelnik Policijske uprave u Šapcu, Aleksandar Vilotijević, potpisali su u četvrtak 5. januara u sali Opštinskog veća.
Događaju su prisustvovali su: zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije u Direkciji policije, Boban Milinković sa saradnikom iz Odseka za posebne vidove kontrole saobraćaja i saobraćajna obezbeđenja, načelnik Odeljenja saobraćajne policije (OSP), Šabac, Zoran Selenić, načelnik Policijske stanice u Malom Zvorniku, Radenko Petrović, komandir Nebojša Gošnjić i savetnik u Odeljenju za finansije, opštu upravu i društvene delatnosti Opštinske uprave Mali Zvornik, Mladen Perić.
Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije u Direkciji policije, pukovnik Boban Milinković, zahvalio je opštini Mali Zvornik na dosadašnjoj saradnji na uspostavljanju sistema za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja.

„Pre svega, automatska detekcija prekoračenja dozvoljene brzine kretanja je izuzetno značajna, iz prostog razloga što je preovlađujući faktor nastanka najtežih saobraćajnih nezgoda. Svake godine na našim putevima strada veliki broj lica. Tamo gde su postavljeni uređaji za automatsku detekciju imamo značajno smanjenje prekršaja prekoračenja brzine, a samim tim i smanjenje broja nezgoda“, rekao je pukovnik Milinković, napominjući da praksa pokazuje da se najteže nezgode ne dešavaju u zonama gde je ova oprema postavljena.

„Lokacija na kojoj je postavljen uređaj je sasvim opravdana, imajući u vidu pešačke tokove, autobusku stanicu, a imali smo u vidu da tu prolazi značajan tranzitni saobraćaj, da postoje vozači koji kasno shvataju da treba da smanje brzinu, a primetno je da svi uspore kada uoče opremu za automatsku detekciju. Prvenstveno, ovakvi uređaji preventivno deluju, a za nesavesne vozače koji prekorače brzinu slede sankcije. Nadam se da je ovo samo prvi od uređaja za automatsku detekciju na području opštine Mali Zvornik i da ćemo ih u bliskoj budućnosti postaviti još nekoliko, na onim lokacijama koje su najugroženije”, zaključio je Milinković.

Prema rečima predsednika opštine Mali Zvornik, Zorana Jevtića, lokalna samouprava je investirala oko šest miliona dinara u poboljšanje bezbednosti saobraćaja i efikasnosti rada Policijske stanice Mali Zvornik.

„Ovo je primer dobre prakse u izuzetnoj saradnji opštine sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Policijskom upravom u Šapcu. U prethodnom periodu investirali smo u nabavku dva policijska vozila, a očekuje nas još jedna javna nabavka za donaciju novog automobila za Policijsku stanicu Mali Zvornik. Video nadzor je prvenstveno namenjen poboljšanju bezbednosti naših građana, naših mališana, u blizini autobuske stanice, budući da magistralni put prolazi kroz centar Malog Zvornika“, rekao je predsednik opštine u izjavi koju je dao novinarima nakon potpisivanja ugovora.

„Sada očekujemo da će problemi neprilagođene brzine u naseljenom mestu, tokom tranzita, postati prošlost. Mimo toga, opština je video nadzorom, u prošloj godini, pokrila područje od Hidroelektrane „Zvornik” do Starog mosta, kako bismo pratili i kretanje migranata, a po tom projektu predviđena je nabavka još nekoliko kamera“, rekao je Jevtić i još jednom zahvalio predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koji su prisustvovali potpisivanju ugovora, imali sluha za probleme lokalne zajednice i prihvatili saradnju, na obostrano zadovoljstvo, koja je, kako je istakao, važna za celodnevnu kontrolu saobraćaja radi bolje bezbednosti građana.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas