U bijeljinskoj bolnici, sinoć, upokojila se monahinja Marta( Milka Manojlović), višegodišnja igumanija Manastita Tavna, srednjevekovne zadužbine Nemanjića, podno Majevice, smeštena u selu Banjica za granicama opština Zvornik, Ugljevik i Bijeljina.
Ovu ugledn i u narodu omiljenu u igumaniju, ne samo na levoj obali Drine i ne samo u SPC, smrt je zatekla u 81 godine.U ovoj prelepoj svetinji, provela je šest decenija , pet godina je bilka iskušenice, potom monahinja, a više od 22 godine predvodi sestrinstvo te bogomolje, jednog od največćih bisera pravsoslavlja.
Zamonašio ju je čuveni episkop zvorničko-tuzlanski Longin(Tomić) kada je dobila ime Marta.Pripada generaciji monahinja koje su stasavale uz lenendarnu, prvu igumaniju tog, obnovljenog manastira, posvećenog Presvetoj Trojicu, mati Justinu Kerekezović koja se upokolija pre tri decenije.
U vreme mati Marte, Nemanjića svetinja u tom delu Republike Srpske, izgrađena je kao nikada do tada, nastavljajući tzradiciju posvećenog vabljena poljoprivredom, uz neumoran duhovni rad, uz zdušnu podršku arhimandrita Lazara Kršića, po mnogima, jednog od najvećih gorostasa među monasima koje je imala SPC, po posvećenosti rodu i Bogu.Sa ostarelim sestrinstvo, čiji je prosek starosti, oko 80 leta, starala se da sve bude na svom mestu, kako je i bilo.Nastavljena je tradicija da Tavna bude omiljena „adresa“ mnogih nevoljnika, čak i onih drugih vera, koji , ovde, dobijaju i duhovnu utehu u drugu pomoć.Zanimljivo je da, tokom minulog rata, na šta često ukazuje otac Lazar, nijedna granata iz Teočaka muslinaskog uporišta nije pala, ne samo na manastirski prostor, već ni na njihovo imanje, mada im je domet to lako omogućavo.
Vera u Boga i čovekoljube, koje je ustanovila u toj bogomolji čuvena mati Justina, očuvana je do današnjih dana, a sve igumanije su na tome jako delale, uključujući Martu, koja je i snagom duha i fizičkom postojanošću neumorno radila, kao i njene predhodnice Justina, Jefimija(Krasavčić) i Nedelja (Nikolić).Mati Marta rođena je u Brezovom Polju, kod Brčkog.
-Ovo je veliki gubitak, ne samo za SPC, već za sve nas, posebno one koji su, kao i ja, imali priliku da se viđaju, razgovaraju i sarađuju sa divnom mati Martom, koja je bila i ostaće zapamćena kao jedno od najboljih čeda koje se pojavilo u našem kraju -kaže Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik. -Davala je poseban „ton“ životu svetinje, uvek srdačna sa svakim onim koji doe u Tavnu, puna razumevanja, pažnje, milosti… To je ona divna srpska, pravoslavna duša naših staramajki, koje je ona na najbolji način sledila.Znam da se danas Bog raduje dolasku takve bogougodnice.Zaslužila je Marta rajsko naselje.I te kako.
Veliki zadužbinar SPC, koji nosi i Orden svetog vladike Nikolaja Velimirovića, akademik Dragoljub Mirković i njegova supruga Rosa, koje je dobitnica nagrade „Dr Draga Ljočić“ za čovekoljublje, kažu da je „ovo veliki i težak rastanak od divne monahinje, sjajne i plemetine žene“.
-Bila nam je često u našem domu kao i mi u Manastiru Tavna i uvek je sračila pozitivnu energiju i svojim duhom širila veru u Boga, ali i u ljude, bez obzira na sve ono za čim se suočavamo.

V.Mitrić

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas