Savet za zaštitu životne sredine Srpske napredne stranke Loznica

U sklopu obeležavanja Svetskog dana voda, Savet za zaštitu životne sredine i Unija mladih GrO Srpske napredne stranke Loznica, danas su organizovali akciju sakupljanja otpada (smeća) u slivu reke Žeravije u Tršiću, koja je proglašena kao Zaštićeno područje prve kategorije drugog stepena.
Danas je svetski dan voda. Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića. Organizacija Ujedinjenih nacija je na Generalnoj skupštini proglasila 22. mart za Svetski dan voda, s namerom da istakne njenu važnost i ograničavajuću ulogu u razvoju. Bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe. Voda pokriva dve trećine zemljine površine, ali je manje od 1% upotrebljivo za piće. Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode za zadovoljavanje sopstvenih potreba, ali samo ukoliko je racionalno koristimo.
Voda u Srbiji nije luksuz kao u nekim drugim državama sveta, ali svaki građanin bi trebalo da usvoji određene navike koje će pomoći u očuvanju voda koje imamo.
Dalji razvoj javnog sistema vodosnadbevanja koji će za naše građane značiti siguran pristup kvalitetnoj i zdravstveno bezbednoj vodi za piće jedan je od prioritetnih vodoprivrednih ciljeva Srbije. Od izuzetne važnosti je racionalno korišćenje vodnih resursa, kao zaštita od različitih izvora zagađenja voda i vodotokova.
Šta možete VI da uradite i doprinesete očuvanju voda:
• Ne zagađujte svoju okolinu i ne bacajte smeće u naše potoke, reke i jezera;
• Prilikom tuširanja ugasite vodu kada je ne koristite;
• Dok perete sudove nema potrebe da voda teče sve vreme;
• Prilikom zalivanja cveća i dvorišta nemojte da preterujete;
• Potrudite se da čuvate vodu i obratite pažnju da zatvorite slavinu uvek kada voda teče bez potrebe;
Odgovornom politikom, u Loznici se vodi sistemska briga o zaštiti i čistoći voda i u skladu sa tim pripremljen je projekat po EU standardima za izgradnju stanice za prečiščavanje otpadnih voda, a u planu je takođe i proširenje kanalizacione mreže. U prethodnim godinama zamenjeno je 6 kilometara cevovoda, izvršena je rekonstrukcija 45 kilometara vodovodne mreže i izgrađena je nova vodovodna mreža u dužini od 14 kilometara (Tršić, Zajača i Korenita). Kontrola kvaliteta vode se redovno proverava od strane Zavoda za javno zdravlje Šabac, čime je potvrđen visok kvalitet pijaće vode u Loznici.
Zato naša poruka i danas treba da bude jasna. Vodu moramo da štedimo i da čuvamo. Svakog dana, na svakom mestu i u svakoj prilici. Ono što nama danas izgleda malo i nebitno nekom drugom u budućnosti će značiti mnogo.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas