SAV ULOV VRATILI U REKU: Na Drini kod Banje Koviljače održani „Dani dečjeg ribolova“

Na Drini je održana velika svetkovina – međunarodni „Dani dečjeg ribolova“, na kojoj je učestvovalo više desetina mališana iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika i Albanije, koji su se takmičili ko će da ulovi najmanju ribicu na „Šotrinoj plaži“ kod Banje Koviljače, gde su se takmičari i organizatori okupili oko replike skulpture Nikole Tesle.
LJubica Tanko, konzul DA „Međaši“ iz Celja, dovela je slovenačku ekipu, u kojoj je bio i njen sin Tibor. Ona kaže da su oduševljeni lepotom Drine, priobalja, Tršića, Loznice i Srbije, kao i gostoprimstvom, ali, pre svega, dobrom atmosferom na manifestaciji, čiji je organizator DA „Međaši“, a pokrovitelj grad Loznica.

– Osećamo se zaista kao kod kuće, lepo, opušteno, u lepom okruženju, među decom i ljudima kojima srce kuca za ljubav i mir – kaže LJubica.
Mališani su oduševljeni što je Drina puna ribica, kao što je i najavio Zoran Mirković, njihov domaćin, koji je na „Šotrinu plažu“ došao sa kćerkom Ružicom i sinom Mirkom. Mirkoviću je uručeno najviše priznanje DA „Međaši“, kao i Draganu Radenoviću, vajaru iz Beograda, posthumno Blagoju Josipoviću, velikom humanisti, redakciji lista „Novosti“, pr
Pehare, nagrade i poklone dobili su svi učesnici. Kako je rekao LJubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice koji je svečano otvorio manifestaciju, „svi mališani su pobednici jer su došli ispunjeni ljubavlju za prirodu, ribe i druženje“.

– Poruke mira koje odavde idu su planetarne, a grad Loznica uvek rado podržava ovakve svetkovine, dokazujući da je Drina veza sa svetom, kao i sve naše reke, a ne nešto što treba da nas razdvaja – kaže Đokić.ofesoru dr Milanu Markoviću iz Novog Sada, vrednim aktivistima „Naše Drine“ Igoru Braunoviću i Slaviši Nestoroviću…
– Ovu dečju ljubav niko ne može da omeđi. Ovo su lekcije za starije širom sveta, posebno one koji odlučuju o ratu i miru.

Mališani su iskazivali svoje želje upecanim ribicama, koje su poljubili pa vratili u reku.

Dušan Tomić, generalni sekretar DA „Međaši“, organizator manifestacije, kaže da je, „posle ovakvog saborovanja mladih i odraslih kraj Drine srećniji nego ikad, jer je atmosfera pokazala da su trijumfovali ljubav, razumevanje, pažnja, ljubaznost i toplina duša.“

V.Mitrić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas