RURALNI TURIZAM – RAZVOJNA ŠANSA POJEDINCA I LOKALNE ZAJEDNICE

– Etno-kompleks „Dobri potok“ kroz saradnju sa kompanijom „Rio Sava“ unapređuje svoje turističke potencijale

Podršku u razvoju i unapređenju rada etno-kompleksa „Dobri potok“ u Krupnju vlasnik Zoran Vasiljević dobio je od kompanije „Rio Sava Eksplorejšn“ kroz program dodele bespovratnih novčanih sredstava koja su namenski uložena za izgradnju bazena zatvorenog tipa, a u budućnosti očekuje nastavak te saradnje kroz koju bi realizovao pregršt svojih ideja za proširenje turističkih kapaciteta i sadržaja. Kompanija i ove godine planira da uloži značajna sredstva za razvoj ruralnog turizma.

Potencijali za razvoj seoskog, odnosno ruralnog turizma u zapadnoj Srbiji su veliki o čemu svedoči da u idiličnom mestu za odmor, smeštenom u netaknutoj prirodi, na udaljenosti od 30 kilometara od Loznice, u opštini Krupanj, leži skriveni dragulj tog tipa turzima – etno-selo i konak „Dobri potok“.

Kako je istakao, kompleks je praktično u povoju, a trenutno raspolaže sa 28 kućica koje nose nazive sela iz krupanjskog kraja i ukupno 60 ležajeva.

Ideja za izgradnju rodila se na Staroj planini, gde je naš sagovornik boravio u tamošnjem etno-selu. Shvatio je da u blizini Krupnja ne postoji sličan objekat, a radeći po Srbiji u razgovoru sa ljudima iz drugih krajeva, saznao je da im zapadni deo Srbije nije dovoljno poznat.

– Svaki novi posetilac oduševi se ovom sredinom, prirodom, gostoprimljivošću i našim ljudima. U Krupanj se dolazi planski, retko kome je to usputna stanica – naglasio je Vasiljević.

Odluka da se sa suprugom vrati u rodni kraj, kako je istakao, nije bila teška.

– Zasitili smo se grada i betonskih ulica. Ovde je zdrava sredina, čist i zdrav vazduh, ujutru vas bude ptice, teško je odlučiti da li je lepše zimi ili leti. Ovo je raj za odmor za svakog gosta – poručio je.

Iz njegovog konaka posetioci odlaze prepuni lepih utisaka, zadovoljni boravkom i sa dobrom preporukom.

– Broj posetilaca iz dana u dan je sve veći, što je i te kako bitno, jer, naravno, pored zadovoljstva treba gledati i ekonomsku stranu s obzirom na to da smo zaista mnogo uložili u sve ovo – iskren je Vasiljević.

Posebno značajnu ulogu i podršku u razvoju i unapređenju Vasiljevićevog „životnog projekta“ pružile su Opština Krupanj, a nedavno i kompanija „Rio Sava Eksplorejšn“.

Zahvaljujući subvencijama „Rio Save“ kroz program dodele bespovratnih novčanih sredstava namenjenih za lokalni ekonomski razvoj ruralnog turizma omogućena je izgradnja bazena zatvorenog tipa, koji će ubuduće, 365 dana u godini, biti dostupan svakom zainteresovanom posetiocu.

– Bazen je u fazi izgradnje, a očekujemo da će biti završen i otvoren na leto – najavio je i ukazao na to da će takva podrška omogućiti veću promociju konaka na širem tržištu, privlačeći i veći broj posetilaca iz svih krajeva.

Saradnja sa kompanijom, kako je naveo, bila je odlična.

– Izuzetno sam zadovoljan saradnjom sa „Rio Savom“, jer su i gosti prepoznali našu ozbiljnost u poslu i potrebu za unapređenjem naše ponude. Nadam se da će ta saradnja biti nastavljena i u budućnosti, da ćemo proširiti svoje smeštajne kapacitete i tako dovesti što više turista u ovaj kraj, što nam je najvažniji cilj – rekao je.

Saradnja sa kompanijom donela je nove mogućnosti, šanse, i bila je vetar u leđa Vasiljeviću da razvija svoje preduzetničke ideje.

Planira da i u narednom periodu aktivno radi u tom smeru, a, kako je otkrio, svoju ponudu proširio bi izgradnjom saune sa džakuzijem i slanom sobom, što će biti prioritet, a u bliskoj budućnosti radio bi i na izgradnji sportskih terena i pešačkih staza sa putokazima.

Kako je naveo, trenutno postoje dve pešačke staze (duža i kraća) sa klupama za odmor na svakih 50 metara.

Osim novčanih podsticaja, kompanija „Rio Sava“ ponudila je i mentorstvo zaposlenima u „Dobrom potoku“.

Trenutno konak broji osam zaposlenih, a u budućnosti, kako se posao bude razvijao, postojaće zahtevi za veći broj radnika, kuvara, ugostitelja, spremačica (…).

Svoju turističku ponudu treću godinu zaredom predstavljali su na sajmovima turizma u Beogradu, Novom Sadu, Bijeljini, a redovni su učesnici tradicionalne manifestacije u Krupnju „Plodovi Rađevine“.

– Ovo je zahtevan, ali prelep posao i preporučio bih svakome da krene ovim putem – zaključio je Vasiljević.

Kompanija „Rio Sava“, sa druge strane, naglašava važnost ulaganja u lokalnu zajednicu i održivi razvoj i planira da, ukoliko se projekat „Jadar“ razvije i kompanija dobije sve neophodne dozvole za nastavak radova, formira dugoročni „Jadar razvojni fond“ u okviru kojeg će u periodu od najmanje 10 godina biti u obavezi da godišnje u taj fond uloži sredstva u iznosu od 5 miliona evra, koja će biti namenjena realizaciji razvojnih projekata u lokalnoj zajednici i u narednom periodu.

Taj fond biće usaglašen sa strategijom lokalnog ekonomskog razvoja i težnjama zajednice, a u najvećoj meri bio bi usmeren na zelene i održive ekonomske inicijative, mada bi akcenat bio stavljen i na poljoprivredu, turizam, industrije i konzervacije.

Podrška konaku „Dobri potok“ deo je šireg angažmana kompanije „Rio Sava“ u podsticanju ruralnog turizma i očuvanja kulturne baštine u Srbiji.

Komercijalni sadržaj

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas