REČI SA DASKI: KAMIONOM KROZ “SVET ŽENA” DO RAVNOPRAVNOSTI

Manifestacija “Svet žena”, koja će u Loznici trajati od 17. do 30. marta, a kojom se ističe uloga i snaga žene u društvu, počela je sinoć, u 20 časova, pozorišnom predstavom “Volvo kamioni”. Vukov dom kulture bio je prepun i sve karte su rasprodate, te je očigledno da je ekipa “Ateljea 212” iz Beograda veoma zainteresovala naše sugrađane.

 

O MANIFESTACIJI “SVET ŽENA” (ono što smo saznali na otvaranju):

 

Raznim aktivnostima u okviru „Sveta žena“ Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ podsetio je na nekada veoma značajne žene u različitim oblastima koje su zaboravljene ili marginalizovane. Danas možemo da kažemo da je ovo jedan od najkvalitetnijih, a istovremeno i najposećenijih programa koji promoviše toleranciju i vrednosti rodne ravnopravnosti, a koji organizuje jedna ustanova kulture u Srbiji.

Animacija prilično zanemarene ženske populacije putem kulture i umetnosti je jedan od primarnih ciljeva ovog programa, a ujedno cilj je i buđenje rodne ravnopravnosti i tolerancije. Međutim, direktni cilj manifestacije je skretanje pažnje na stvaralaštvo žena u srpskoj i nama bliskim kulturama, kao i davanje podrške i promocije i zaštita stvaralaštva žena u umetnosti, kulturi i nauci. Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ već 15 godina organizuje program ovog sadržaja i on je stekao veoma veliki broj posetilaca svih sadržaja, kao i visok kredibilitet u gradu. Ovogodišnji program bazira se na stvaralaštvo žena u književnosti, muzici i istraživačkim aktivnostima. U toku prethodnih godina u okviru manifestacije „Svet žena“ kulturna javnost se, mnogo pre drugih, podsetila na stvaralaštvo Milene Pavlović Barili, Nadežde Petrović, Anice Savić Rebac, Bobe Blagojević, Ksenije Atanasijević, Isidore Sekulić, Mire Trailović, Žanke Stokić, Mileve Anštajn… U programu su učestvovale Ljubica Arsić i Ljiljana Đurđević, Radmila Lazić, Vukica Mikača, Sanja Domazet, Vida Ognjenović, Snježana Milivojević, Zdenka Savić, Dragana Kanjevac, Ivana Dimić.

Predstavljen je rad mnogih naučnika, muzejskih istraživačica, gostovale su mnoge izložbe i pozorišne predstave. Poseban segment programa su teme vezane za ekonomski i socijalni položaj žena danas. Sa velikim uvažavanjem sarađuje se sa našim dragim sugrađankama koje ovaj program vide kao priliku da i one u njemu učestvuju, pokažu svoje umetničke i kreativne domete. Ovi programi su veliki podsticaj i smatraju se izuzetno važnim u radu Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, a ujedno istiknuto je da je svih ovih godina bila odlična saradnju sa lokalnom samoupravom koja razume i podržava ovu inicijativu vezanu za isticanje rodne ravnopravnosti i tolerancije kao i ekonomskog osnaživanja žena.

 

SNEŽANA PERIĆ, član Gradskog veća (otvorila manifestaciju):

 

“Poštovani sugrađani i sugrađanke, poštovani gosti, manifestacija „Svet žena“ koja se po 15-ti put održava u Loznici, a koju realizuje Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ ima za cilj da neguje vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena u raznim oblastima, promoviše toleranciju i principe rodne ravnopravnosti u institucijama kulture i možemo sa ponosom reći da je po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji. Naredne dve sedmice nas očekuje izuzetno dogat program u kojem ćemo se upoznati sa stvaralaštvom žena u različitim sferama društvenog života. Samo ekonomski samostalna i edukovana žena je slobodna, a o tome će se više govoriti na Regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu kojoj smo dali naziv „Snaga i kreativnost žene u poslovanju“, koja će ove godine biti održana u našem gradu, 25. i 26. marta, gde ćemo imati priliku da ugostimo sposobne žene iz cele Srbije i šire.

Mi u Loznici se odavno uspešno nosimo sa svim izazovima koje pred nas stavlja višestruka uloga žene u savremenom društvu. Izborile smo se da rodna ravnopravnost ne bude samo nešto o čemu se govori već i naša realnost.

Moram ovom prilikom da istaknem da je i rukovodstvo grada na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem uvek imalo razumevanja i davalo podršku aktivnostima žena i njihovih udruženja i da se žene u Loznici osećaju potpuno ravnopravno. Lozničanke su izuzetno hrabre, vredne žene, pokazale su da puno toga znaju i mogu, imaju jasne vizije o svojoj budućnosti i budućnosti svoje porodice, veoma su aktivne na svim poljima i na taj način doprinose sveukupnom razvoju u svakoj sferi društvenog života. Zato i nije slučajnost da smo baš mi, lozničanke, pokrenule ovu sada već tradicionalnu manifestaciju, posvećenu afirmaciji žena, a tradicija se mora očuvati i negovati. Verujem da će u narednim danima vašu pažnju privući svi programi koje smo, upravo za vas, sa velikom ljubavlju pripremili.”

 

O PREDSTAVI: Predstava “Volvo kamioni” je igrana po romanu Erlenda Lua,a glumačku postavku činili su:

 

DOPLER: VLADISLAV MIHAILOVIĆ

MAJ BRIT: GORICA POPOVIĆ

ANTON FON BORING: MLADEN ANDREJEVIĆ

GREGUS: MILOŠ KLANŠČEK

 

U “Volvo kamionima” glavni junak Dopler napušta dom, društvo i porodicu i odlazi da živi u prirodi, izražavajući tako protest protiv potrošačkog društva i perfekcije koju to društvo nameće kao cilj.

Svoju odmetničku avanturu nastavlja u šumovitim, slabo naseljenim područjima susedne Švedske.

Međutim, daleko od toga da je usamljen u svom ekscentričnom načinu života. Pre bi se moglo reći da je najnormalnija osoba među galerijom neobičnih likova koje tamo sreće. (Izvor:Blic)

 

foto:N1

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas