Protest grupe građana ispred prostorija Rio Tinta u Loznici (video)

Građani Loznice pobunili su se protiv pokretanja rudnika litijuma nadomak tog grada i organizovali protest ispred prostorija kompanije „Rio Tinto“. Zatražili su hitno obustavljanje svih aktivnosti koje se odnose na izgradnju rudnika jadarita i odustajanje od projekta eksploatacije litijuma.

Za njih je problem to što ne znaju kako će izgledati flotacija rude, kako će se i gde deponovati jalovina iz rudnika i kakav će to uticaj imati na životnu sredinu, a izražavaju bojazan da će biti štetan i po okolinu i zdravlje.

Protest su organizovali neformalno udruženje građana za zaštitu Gornjeg Jadra i Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT).

Miroslav Mijatović iz PAKT-a rekao je za Sputnjik da je to samo prvi protest da će ih biti još, jer im je zdravlje dece bitnije od bilo kakvog „veštačkog ekonomskog napretka“.

Navodi da je „Rio Tinto“ došao u Srbiju sa „dugom tradicijom kršenja ljudskih prava i narušavanja životne sredine“.

Ocenjuje da će se otvaranjem rudnika zatvoriti život u Gornjem Jadru, da će se otvoriti niskokvalifikovana radna mesta, a izgubiti plodna zemlja.

Organizatori protesta kao najvažniji zahtev iznose sprovođenje referenduma građana o tome da li su za ili protiv rudnika.

„Građani moraju da se pitaju da li žele ili ne žele rudnik i pod kojim uslovima“, rekao je Mijatović.

Rudarska kompanija, „Rio tinto“, čije je sedište u Londonu, u Srbiji je prisutna od 2007. godine.

„Rio tinto“ je u julu 2017. godine sa Vladom Srbije potpisao Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i bora „Jadar“, sredinom prošle godine je najavio da će za četiri godine početi da eksploatiše litijum. Prema planu, do kraja ove godine bi trebalo da bude završena studija o izvodljivosti tog projekta.

„Rio Tinto“ je do sada uložio skoro pola miliona dolara u istraživanje.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas