Protest frilensera : Porez da, pljačka ne (video)

Protest radnika na internetu završen je večeras uz poruku „Porez da, pljačka ne“.
Više hiljada frilensera i radnika na internetu okupilo se danas ispred Skupštine Srbije u Beogradu na protestu zbog odluke Poreske uprave da retroaktivno oporezuje njihove prihode koje su ostvarili u prethodnih pet godina.

Protest je organizovan pod parolom „Stop pljački radnika na internetu” u organizaciji Udruženja radnika na internetu, a okupljeni su nosili maske.

Kao ključni zahtev koji su istakli u okviru poziva na društvenim mrežama, ističe se obustava naplate i pregovori sa radnicima iz ove grane privrede.

Radnici na internetu organizovali su se u neformalnu grupu u oktobru 2020. godine, kada je Poreska uprava poslala više od 2.000 „zahteva za kontrolu“, odnosno rešenja sa sumama i kamatama koje su u obavezni da plate u okviru poreza i doprinosa.
„Porez treba da se plaća, ali tek po donošenju novog zakona koji će regulisati naš status”, rekao je Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu.
„Ne damo godine svog rada u kojima smo se borili sami, oni traže harač“, rekao je predsednik tog udruženja Miran Pogačar.

On je okupljenima rekao da je njihova snaga u „solidarnosti i jedinstvu“, navodeći da su na današnji skup došli ljudi iz brojnih gradova širom Srbije.

Za ponedeljak je zakazan razgovor predstavnika tog udruženja s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim, i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković, naveo je Pogačar.

„U toku protesta zvao me je šef kabineta i rekao mi da ćemo sa njima sesti za pregovarački sto“, rekao je Pogačar pred Domom Skupštine Srbije gde je priređen protestni skup.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas