Pripremite dvorište za zimu u par jednostavnih koraka

Tokom jeseni svi koji žive u kući sa dvorištem intenzivno  pripremaju dvorište za zimu. Pozna jesen je period kada se obavljaju poslovi u vrtu i kada se dvorište i cvetna bašta pripremaju za hladne zimske dane. Ukoliko imate dvorišne biljke, staklenik, kao i zelenu travnatu površinu u nastavku teksta vam donosimo savete uz pomoć kojih ćete moći da ih sačuvate tokom dugih zimskih meseci.

Staklenik pripremite pre zime

Već od polovine septembra dani postaju sve kraći i svetlosti je sve manje. Ukoliko imate staklenik u bašti važno je da ga dobro očistite kako bi uspeo da propusti što više svetlosti. Biljke će vam biti zahvalne, jer ćete im uklanjanjem mrlja sa staklenika omogućiti dodatno osvetljenje. Ako imate oštećenja ili polomljena stakla obavezno ih promenite pre zime. 

Uradite i sitne popravke ukoliko je potrebno. Ne morate za svaku sitnicu zvati majstora. Mnogo toga možete uraditi i sami uz pomoć jednostavnih alata za kućnu upotrebu. Ne zaboravite da je važno da očistite staklenik i iznutra, ne samo spolja. Obavezno uklonite ostatke biljaka i dezinfikujte unutrašnjost stakla. Možete oprati saksije i podmetače koje ne koristite kako bi spremne dočekale proleće.

Oslobodite dvorište od mahovine i stare trave

Ukoliko je vaš travnjak u lošem stanju pozna jesen je krajnje vreme da ga revitalizujete. Najpre uklonite staru travu. Ako imate veliku količinu mahovine najbolje bi bilo da je uklonite sredstvom protiv mahovine i da sačekate nekoliko nedelja da sredstvo počne da deluje. Drenažu možete poboljšati tako što ćete uz pomoć grabulja praviti duboke rupe na svakih 10cm. Ne zaboravite da je jesen sjajan period da postavite novu travnatu površinu. Tako ćete joj dati dovoljno vremena da napreduje pre narednog leta.

Sada je vreme da napravite humus

Jesen je vreme kada lišće intenzivno opada i verovatno se trudite da počistite dvorište što bolje. Međutim, trebalo bi da znate da lišće koje se nalazi na travnatoj površini može da bude od izuzetne koristi. Ispod drveća, grmlja ili žbunja poželjno je da ostavite sloj lišća od 10cm. Takođe možete lišće pažljivo rasporediti u leje uz pomoć grabulja, a zatim ga pokriti slojem zemlje kako ga vetar ne bi oduvao. Na taj način ćete ubrzati proces truljenja. Tako se formira svež i bogat humus koji će pospešiti rast vaših biljaka tokom narednog proleća.

Ako je u pitanju lišće kestena, oraha ili javora s obzirom da ono sporije truli možete ga iseckati kako biste ubrzali proces truljenja. Sa lišćem hrasta ili bukve nećete imati taj problem, jer to lišće vrlo brzo truli.

Zimzeleno drveće je ukras dvorišta 

Ono što svakako krasi vaše dvorište i tokom zime je zimzeleno drveće. Svako dvorište izgleda mnogo lepše ukoliko ima dosta zimzelenog drveća. Tokom jeseni razbija monotoniju i sive maglovite dane, a tokom zime još više dolazi do izražaja zahvaljujući zimskoj belini. Ne zaboravite da sneg i štiti i ugrožava biljke. Ukoliko je sneg nagomilan na zimzelenim biljkama nesumnjivo je da će ih oštetiti svojom težinom. S druge strane dobar snežni pokrivač može da izoluje zemlju poput humusa.

Nagomilan sneg na zimzelenom drveću obavezno treba da poskidate, ali ukoliko su grane pognute od leda nemojte pokušavati da ih oslobodite a da to ne ošteti biljku. Najbolje bi bilo da pustite da se led sam otopi postepeno.

Ne zaboravite da obezbedite uslove i za psa

Ukoliko imate psa koji boravi u dvorištu i niste u situaciji da prezimi u kući, morate se potruditi da mu obezbedite povoljne uslove kako bi što lakše podneo sneg i hladnoću. Kućica za psa mora biti na mestu koje nije direktno izloženo udaru vetra, a prostirka na kojoj pas leži trebalo bi da uvek bude suva. Važno je da mu  obezbedite  adekvatnu ishranu i da ga obavezno u toku dana izvedete u šetnju bez obzira na sneg i hladnoću.

Dvorište mora da bude ograđeno

Kraj jeseni je krajnje vreme da sve započete radove u dvorištu i oko kuće privedete kraju. Za razliku od stana u kome imate intimu čim zatvorite ulazna vrata, sa kućom je malo drugačije. Ako vam je posed neograđen ili bez kapije ma koliko želeli ipak nećete imati svoju intimu. Zato je jako važno da dvorište bude ograđeno i da ima adekvatnu kapiju. Ukoliko se dvoumite koju kapiju da odaberete, naš savet je klizna kapija, cena joj je pristupačna, a prednost ogromna. Osim što estetski lepo deluje, ne zauzima mnogo prostora prilikom otvaranja i zatvaranja.

Ne zaboravite na baštenski alat

Baštenski alat morate adekvatno pripremiti, jer će vam trebati već početkom proleća. Kosilicu za travu obavezno odnesite u servis kako bi bili sigurni da je ispravna i spremna za prvo košenje sledeće godine. Sekače i makaze naoštrite a alat kao što su motike, grabulje i lopate dobro operite, posušite i namažite metalne delove kako biste sprečili pojavu rđe.

Ukoliko tokom pozne jeseni obavite detaljnu pripremu svog dvorišta utoliko će vam biti lakše da već sa početkom ranog proleća prionete na sređivanje svoje zelene oaze. Do tada uživajte u toplini svog doma gledajući snežne pahulje koje prekrivaju vaše dvorište.

 

Budite bolje informisani od drugih gledajte prenose uživo, dobijajte informacije u sekundi, PREUZMITE INFOLO MOBILNU APLIKACIJU.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas