Priča o baki Cviji, dedi Čedi i volonterima ispisana ljubavlju (video)

Zbog brige koju volonteri pružaju starijim sugrađanima i lepih reči koje u ovo teško vreme virusa za sve mnogo znači, Cvija i Čedomir Mijić, oboje u osmoj deceniji života, osetili su potrebu da uzvrati na sve dobro što ovi mladi Lozničani iz dana u dan rade, pa su u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu sve dežurne u KOL centru iznenadili tortom, koju je, nakon što su za nju i deda Čedu obavili kupovimu, baka Cvija uručila dežurnom volonteru.
Kako je ovaj gest iznenadio mlade aktiviste, oni su osetili potrebu da, pored redovne isporuke namirnica, posebno se zahvale, pa su na poklon odgvorili poklonom. Baka Cvija, koja neumorno održava baštu i domaćinstvo, priprema se za slavu Đurđevdan, kada ima u planu da ponovo nešto umesi za volontere, koji je kako kaže veoma podsećaju na njene unuke.

Naša ćerka živi u Novom Sadu i ne može da dođe zbog posla. Imamo unuke u Šapcu, oni zbog školskih obaveza ne mogu da dođu tako često da nam pomognu. Na pitanje dedi Čedi koliko mu znači pomoć volontera kaže: “Tri careva grada” 

Veliki broj volontera svakodnevno obilazi lozničane kojima je pomoć potrebna, kako bi im obezbedili sve najneophodnije namirnice. Gordana Antić od početka vanrednog stanja aktivno volontira i kaže da je ovaj vid aktivizma oplemenjuje, i da je posebno bila prijatno iznenađena kada je baka Cviji odnela lekove iz apoteka, a za uzvrat je dobila tortu koju je podelila sa kolegama.

KOL centar gradskog Štaba za vanredne situacije funkcioniše od 17. marta, u njemu volonteri dežuraju u tri smene, od 00 – 24 sata, i do sada su imali preko 3300 poziva i nešto više od 600 izlazaka na teren. Sugrađani, koji zbog samoizolacije ili starosne granice od 65 godina nisu u mogućnosti sami da obave kupovinu, odu u apoteku ili uplate račune, imaju potrebu i da se na neki način zahvale volonterima koji iz dana u dan to obavaljaju umesto njih.
Koordinator KOL centra Milorad Matić ističe da je kako za volontere, tako i za sve građane ovo jedna životna škola.

Pored aktivnosti u KOL centru volonteri su u protekloj sedmici isporučili  11 263 paketa pomoći koje je Štab za vanredne situacije grada Loznice obezbedio za penzionre čija su primanja manja od 25000 dinara.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas