Preminuo Alija Alilović, ulični prodavac novina koji je slavio „Novosti“

U Loznici je juče preminio Alija Alilović Cumplo (61), poznat po tome što je, od malih nogu, kao kolporter, prodavao novine po gradu.
Grad će ga pamtiti po zanimljivim najavama udarnih naslova iz „Novosti“, ali i nekih koje popakuje, poput onog „Žena ubila muža palačinkom“. Prodaja naših izdanja bila je deo porodice Alilović. Alijin otac, Memiš, skoro pola veka bio je jedan od najpoznatijih ditributera, zaposlenih u „Borba plasmanu“ kao i njegov brat Alija. Njihova deca, decenijama su, bili prodavci novina u skoro svim kioscima u Loznici, na Gradilištu i Banji Koviljači.

Njihov rodonačelnik je stari Bajro Alilović Guto, deda Alijin i otac Memiša i Alije, prvi prodavac novina u Loznici, koji se tim poslom bavio i pre i posle Drugog svetskog rata, sve do same smrti. U vreme fašističke okupacije Bajro je imao pouzadnje saradnike, koji su u važnu partizansku bazu u Runjanima, kraj pruge, kod kuća Simića i Stefanovića, slao svu štampu koja mu je stizala, ali i druge važne poruke. Divili su mu se i bili zahvalni revolucionari poput Radosava Višnjića, oca našeg kolege Miroslava Višnjića, višedecenijskog dopisnika i Kaira, Milke i Miloša Minića.
Uvek bio simpatičan, drag i mio, kako deca kažu, „lik“, svojim sugrađanima.Sa njima se, često, ispomagao na neki skoro lep, srodnički način.Zato je vest o njegovoj smrti kao dobro znanog i neobičnog čoveka, ražalostila i stare i mlade koji su ga iole znali.Neutešna su njegova divna deca Snežana, Zora i Željko.

Alija je iz mlađe garde, ali je ostao ništa manje vezan za štampu, pa kad je „ispala“ iz državnih ruku, snalazio se za posao kako je znao i umeo. Sa njim odlazi i deo sećanja na vreme kada su, širom Srbije, noseći štampu u rukama, kolporteri vičući prodavali „još vruće“ novine, tek izašle iz štamparije, koje bi građani brzo razgrabili.

V.Mitrić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas