Predsednik Vučić i gradonačelnik Petrović položili kamen temeljac za novu fabriku “Mint” u Loznici (foto+video)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas postavljanju kamena temeljca za fabriku automobilskih delova, Mint, u Loznici, ocenio da je reč o prekretnici u razvoju tog grada i izrazio nadu da će Folksvagen imati u vidu da je u Srbiji sve veći broj proizvođača auto-delova, kada bude odlučivao gde će graditi svoju novu fabriku. On je zajedno sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem, ambasadorkom Kine Čen Bo i predstavnikom kompanije “Mint” postavio kamen temeljac.

Prvi se prisutnima obratio Vidoje Petrović.

-Postavljanjem kamena temeljca danas, za Loznicu predstavlja istorijski trenutak. Pre svega zbog mladih koji će moći da ostanu u svom gradu, da žive i rade. Zato imam potrebu a i da se najsrdaćnije zahvalim našem prededniku Aleksandru Vučiću, za sve ono što je uradio za Loznicu i za Srbiju. -kazao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović

Vučić je istakao da je MINT istovremeno od ključnog značaja za razvoj i opstanak Loznice, Jadra i Podrinja.

– Ovde smo poslednjih 30 godina samo opstajali bez najvećih fabrika, koje su uništavane i razarane. Prvi put dovodimo investitore i gradimo novu budućnost Loznice. Voleo to neko da prizna ili ne – to je stvarnost, to je tačno, podvukao je on.

Vučić je podsetio da je država do sada već dala 6,2 miliona evra za razne infrastrukturne projekte u Loznici.

Ukazao je da će bolnica, čija je izgradnja stala 1987, ponovo da se gradi.

– Trideset godina morali smo da sačekamo da gradimo ono što smo nekada počeli, mislili da ćemo lagano i brzo da okončamo. Upravo zato je ova fabrika od ogromnog značaja, istakao je on.Preneo je da će kineski vlasnici u fabriku u Loznici, u dve faze, uložiti ukupno 100 miliona evra, da će imati ukupno 1.000 zaposlenih, a da će proizvoditi aluminijumske delove za razne proizvođače automobila.

– Nadam se da će Folskvagenu nešto zančiti da se sve veći broj delova proizvodi u Srbiji. Verujem da će to umeti da cene prilikom donošenja odluke gde svoju fabriku da podignu, kazao je predsednik.
On se zahvalio ambasadorki Kine, sa kojom je pre četiri dana već jednom postavljao kamen temeljac za jednu kinesku fabriku, u Zrenjaninu, i izrazio nadu da će zajedno otvarati još mnogo fabrika u Srbiji.

Rekao je da sa velikom nadom iščekuje susret sa predsednikom Kine Si Đipingom 25.aprila u Pekingu.
Za mene lično i našu zemlju to je izuzetna čast i privilegija. Uvek u svakom razgovoru sa predsednikom Sijem mnogo toga naučim. S druge strane uvek to bude dodatni podsticaj za kineske investotore, podršku Kine politici Srbije, pre svega politici razvoja Srbije; objasnio je Vučić.
Kazao je da je zahvalan predsedniku Kine na čeličnom prijateljstvu.
– Zamislite koliko bi bilo teže da nemamo rešenje za Bor, da nemamo soluciju za Železaru u Smederevu, ili fabriku Linlong u Zrenjaninu, a i budućnost sa Mintom u Loznici, dodao je on.

Ukazao je da će držati za reč šefa kompanije Mint, koji mu je usput, kada su razgovarali, rekao da namerava da napravi i “mali” hotel u Loznici za sebe i svoje ljude.
– Pitao sam koliki hotel će to biti, a rekao je da će imati sto i nešto soba. Vidi da takva dva ‘mala hotela’ napraviš tamo, kazao sam mu, preneo je predsednik.

On je naveo da se i danas moglo videti koliko su Kinezi ozbiljan i disciplinovan narod, samo u činjenici koliko se okupilo oko šefa Minta da bi poslali poruku Srbiji, iako je nama mnogo važnija ta fabrika.
Vučić je rekao i da se još traži tehnologija da se litijum izvuče od ostalih 26 minerala, ali i dodao da su Kinezi već ušli u određene pregovore i da veruje da će od toga napraviti najbolji posao.

“Onda ćemo ih moliti da u Krupnju, Loznici ili Ljuboviji naprave pogon za električne automobile, autobuse i vozila i da ih još zadržimo u našoj zemlji”, rekao je Vučić.

On je zahvalio investitorima što su izabrali da investiraju u Srbiji, podsetivši da je država insistirala da to bude u Loznici ili Kraljevu jer su to dva grada sa najvećim brojem nezaposlenih ljudi.

Poručio im je da će u državi uvek imati pomoć i zamolio ih da razmisle o novim ulaganjima, te dodao da će se raditi na izgradnji novih puteva u tom delu Srbije.
U oktobru prošle godine ministar privrede Goran Knežević potpisao je u ime Vlade Srbije okvirni sporazum kojim se predvida otvaranje novog pogona te fabrike u Loznici.

Kako je tada saopšteno iz Ministarstva privrede, kompanija “Mint automotiv

Jurop” se sporazumom opredelila da u novi pogon u Loznici, gde će proizvoditi aluminijumske krovne nosače, obloge za vozila, aluminijumske okvire za vrata i akumulatore, uloži 100 miliona evra i zaposli 1.000 radnika.

Investicija će, navedeno je, biti realizovana u više faza.

“Mint automotiv Jurop”, kao i “Cirplan Limited” deo su “Mint grupacije” sa sedištem u Kini i jedan je od vodećih svetskih dobavljača u projektovanju, proizvodnji i prodaji strukturnih delova, obloga i dekorativnih delova putničkih vozila.

“Mint grupacija” ima proizvodnju na više od 30 lokacija u Kini,Tajlandu i Meksiku. Kompanija “Mint” svojim proizvodima snabdeva glavne proizvođače automobila koji imaju više od 80 odsto udela na globalnom tržištu, a izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistočnu Aziju.

Tanjug /InfoLo , foto InfoLo, video InfoLo

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas