Potpredsednica Vlade u Malom Zvorniku

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlovic

Procenjena šteta na teritoriji opštine Mali Zvornik, nakon nezapamćenih bujičnih poplava i odrona koji su izazvani brojnim klizištima, je oko milijardu dinara, odnosno nešto manje od devet miliona evra.

Novu nadu i umereni optimizam, pružio nam je dolazak potpredsednice Vlade, resorne ministarke Zorane Mihajlović, sa timom stručnih saradnika iz Saobraćajnog instituta CIP i JP „Putevi Srbije“. Njihovo prisustvo je garancija i potvrda da Republika preuzima brigu o opštini Mali Zvornik, do danas malo prisutnoj u projektima hitne sanacije.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da će klizište kod Starog mosta u Malom Zvorniku biti sanirano najkasnije za dva meseca na bezbedan način i da će do petka biti puštena jedna traka za teretni saobraćaj na ovom delu puta.

Klizište kod graničnog prelaza Stari most postaje jedan od državnih prioriteta, a ostali problemi će biti sagledani u periodu od dva meseca koliko je potrebno da se saniraju posledice obrušavanja tecišta nad drinskom magistralom M 19.1. Prve odluke govore u prilog naizmeničnom puštanju teretnih vozila i autobusa jednom trakom, uz aktivaciju semafora i druge prateće svetlosne signalizacije. O hitnom otvaranju graničnog prelaza i pešačkom saobraćaju na Starom mostu je preuranjeno govoriti, prvenstveno jer je oštećen, i potrebno je izvršiti detaljan uvid u poslednji zajednički projekat koji su pre dve godine izradile opštine Mali Zvornik u Republici Srbiji i susedni Zvornik, u entitetu Republika Srpska (BiH).

Mali Zvornik je jedna od opština koja je teže stradala od poplava, srazmerno razvijenosti infrastrukture, veličini teritorije i broju stanovnika, a procenjena šteta u ovom mestu je milijardu dinara (nešto manje od devet miliona evra), istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja najavila da će Vlada Srbije ugroženim stanovnicima Malog Zvornika pomoći i u gorivu iz robnih rezervi.

Ohrabrujuće je da su zajedno sa ministarkom Mihajlović u obilasku klizišta bili članovi Tima za verifikaciju procenjene štete, koji je formirala Vlada Srbije, ali i predstavnici  Ujedinjenih nacija.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), organizaciju od koje se očekuje konkretna finansijska pomoć, predvodila je dr Helen Rivs (Helen Reeves), kako nam je potvrđeno, ekspert kojoj su najuža specijalnost klizišta.

Izvori: Mali Zvornik Internet novosti / Loznica Info / Radio Osvit Zvornik / Novinska agencija Tanjug

Mihajlović o situaciji u Malom Zvorniku:
http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=130227&videoID=753588

Mihajlović:Procena štete
http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=130227&videoID=753587

Potpredsednica Vlade

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas