Posledice klizišta dalekosežne: Bez gasovoda neizvesno grejanje

Grad Zvornik - Foto

U Malom Zvorniku, vanredna situacija je i dalje na snazi. Sugrađani i dalje imaju problema kada je u pitanju putna komunikacija, delimično i vodosnabdevanje, a neizvesno je i da li će biti grejanja, pošto  još uvek nije osposobljen gasovod. Šta je do sada preduzeto na rešavanju ovih problema, u čijoj je nadležnosti nakon oštećenja gasovod i da li je obećanje odgovornih projektanata i izvođača dovoljno?

Prema rečima Boška Markovića, direktora Javnog komunalnog preduzeća (JKP) “Drina” u Malom Zvorniku do pre neki dan problema u vodosnabdevanju bilo je u Mesnoj zajednici Donje Naselje, ali je to najzad rešeno pa građani u donjem delu ovog naselja od sada imaju redovno vodosnabdevanje. Problem vodosnabdevanja još nije rešen u Mesnoj zajednici Donja Borina, gde se zbog velike količine padavina i pojave podzemnih voda u izvorištima pojavio i antimon i voda je tokom ova tri meseca zabranjena za piće. Procenat antimona u vodi opada, ali voda је samo za tehničku upotrebu, pa se meštani i dalje snabdevaju iz 23 cisterne postavljene u ovoj mesnoj zajednici. Pitka voda se redovno dovozi u postavljene cisterne, a preduzimaju se, ističe Marković i radovi kako bi se dovela voda u Donju Borinu alternativnim putem. Ove sedmice počinju radovi na postavljanju cevovoda od Zeljića, prema Drinskoj steni i školi u Donjoj Borini. Boško Marković se nada da će se u narednom periodu izvršiti i rekonstrukcija vodovoda od Drinske stene do Borine, čime bi se ovaj problem kvalitetno i trajnije rešio.

Oštećen gasovod kraj Starog mostaZnatno veći problem, koji se još otežano rešava, iako je do početka grejne sezone preostalo šest nedelja, je nemogućnost popravke oštećenog gasovoda. Još uvek je pod znakom pitanja kontinuirano kvalitetno grejanje građana i privrednih subjekata u središnjoj Mesnoj zajednici Kolonija (Centar), priključenih na toplanu u Ribarskoj ulici. Rad gradske toplane je u nadležnosti JKP “Drina”, a njen direktor Boško Marković obećava da će grejanja biti i da se problem mora rešiti, kao i da imaju određene garancije nadležnih ministarstava. Istina je i da se ingerencije prilikom sanacije Starog mosta, drinske magistrale i klizišta (tecišta) prepliću, da je još 4. juna najavljeno da će se u roku od dva meseca, do 4. avgusta izgraditi bezbedna i jaka pozida, sanirati magistralni put M 19.1  Gasovod, tačnije cevi gasovoda koji je išao ispod starog mosta su u prekidu. Klizište kod starog mosta ih je pokidalo, a sa popravkom se još nije ni počelo. Problem su svojinski odnosi. Prema Markovićevim rečima, problem je nastao kada je Javno preduzeće „Srbijagas“, koji doprema gas ovim cevovodom u Mali  Zvornik i koje je voljno da cevovod popravi, zahtevalo da cevovod pređe u njihovo vlasništvo. Cevovod inače pripada malozvorničkom preduzeću “Ravnaja” u restrukturiranju a.d. Mali Zvornik, koje je sada pod upravom Agencije za privatizaciju, a koja ne dozvoljava prenos vlasništva. Radovi na popravci se ne preduzimaju, a u komunalnom “Drina” su, kako nam je ispričao direktor Boško Marković, razmatrali i alternativne načine snabdevanja toplane energentima. Dobijene su i prve procene, pa je tako zbog visine troškova za ponovno osposobljavanje toplane da radi na mazut, ovaj predlog odmah odbačen. U opticaju je i postavljanje cisterne sa tečnim gasom, koji je i jeftiniji energent, ali i ovo je zahtevna i skupa investicija. Marković ističe da je u Malom Zvorniku još uvek na snazi vanredna situacija, tako da se određene odluke mogu sprovesti skraćenim postupkom, a ovo se najviše odnosi na administrativno dobijanje dozvola za postavljanje cisterne. Ipak najoptimalnije i najbolje rešenje, prema rečima direktora JKP “Drina”  iz Malog Zvornika je osposobljavanje oubiljno oštećenog i pokidanog gasovoda, a ministarstvo energetike je obećalo da će ovaj problem biti rešen za ovu grejnu sezonu. Svakako da bi dugotrajna sprečenost komunalnog preduzeća da obavlja usluge daljinskog grejanja dramatično uticala na smanjenje broja korisnika, koji će se odlučiti za alternativne vidove grejanja, odnosno pristupačne, dostupne ili jeftinije energente. I bez ovih nevolja jedan nezanemarljiv deo korisnika bi bio prisiljen da se prilagodi svom standardu i potraži jeftinije rešenje.

Zvornik Stari Most gasovodIzvori: Radio Osvit Zvornik / Мали Зворник Интернет новости

Foto: Grad Zvornik – Fejsbuk stranica / Dalibor Krstić / Dragana Đokić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas