Podrška grada osobama sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava danas 3. decembra, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović istakao je da grad Loznica već godinama kontinuirano radi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom kako bi im omogućili da budu aktivni i ravnopravni učesnici u svim oblastima društvenog života.
– Podrška grada osobama sa invaliditetom, kao jednoj od najvećoj marginalizovanih grupa, je iz godine u godinu sve veća i vidljivija u skladu sa ubrzanim razvojem grada. U skladu sa tim predstoji usvajanje Strategije razvoja socijalne zaštite grada Loznice 2021 – 2025. godine, kao jednog od ključnih dokumenata za unapređivanje usluga socijalne zaštite i socijalne uključenosti za sve ranjive kategorije stanovništa među kojima se posebno izdvajaju osobe sa invaliditetom – kazao je gradonačelnik Loznice.
Kako je rekao, grad Loznica posebnu brigu i pažnju posvećuje osobama sa invaliditetom kroz niz aktivnosti, projekata i programa i trudi se da im omogući ravnopravno učešće i veću uključenost u svim aspektima društvenog života.
– Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Saveza slepih Srbije i Nacionalne asocijacije osoba sa invaliditetom sam, uvažavajući njihove potrebe i imajući i vidu predočene poteškoće sa kojima se suočavaju, istakao sam važnost obavezne klauzule o prilagođenosti infrastrukturnih projekata osobama sa invaliditetom uz pojačanu kontrolu i nadzor, a u skladu sa tim uskoro će biti postavljeni semafori sa zvučnom signalizacijom u ulici Svetog Save – ukazao je gradonačelnik Loznice.
Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti u cilju obezbeđivanja veće dostupnosti infrastrukturnih objekata osobama sa invaliditetom i obezbeđivanja boljih uslova za njihovo ravnopravno učešće u svim vidovima društvenog života na čemu grad Loznica konstantno radi u saradnji sa lokalnim ustanovama i preduzećima, Vladom Srbije kao i brojnim domaćim i stranim institucijama i organizacijama.
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji se ove godine obeležava u periodu od 30. novembra do 4. decembra, pod sloganom UN-a: „Gradimo budućnost: ka inkluzivnom, održivom i pristupačnom svetu za osobe sa invaliditetom posle pandemije COVID-19″, prilika je da se skrene pažnja svetske i domaće javnosti na osobe sa invaliditetom i njihove probleme i potrebe.
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 3. decembar, proglašen je od strane UN-a 1992. godine i od tada se obeležava u celom svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije između 12% i 15% stanovništa ima neku vrstu invaliditeta.

Budite bolje informisani od drugih gledajte prenose uživo, dobijajte informacije u sekundiPREUZMITE INFOLO MOBILNU APLIKACIJU

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas