Po gorivo kod komšija u RS

Na graničnom prelazu Trbušnica, kod Loznice, sve su češće gužve. Cena goriva je u proseku niža od 15 do 20 dinara, a gasa od 20-25 dinara.

Na graničnom prelazu Trbušnica, kod Loznice, prema RS i BiH, sve su češće gužve. I ne samo što vozila „napune most“, već su gužve i na prilazima, naročito u dane vikenda ili praznika, ali često i radnim danima.

Na prelaz se često čeka više od pola sata, a kako kažu na „bosanskoj strani“ to je „u 90 odsto slučajeva što ljudi iz okolnih mesta Srbije dolaze da kupuju gorivo na levoj obali Drine, na nekoj od mnogih pumpi prema Zvorniku, odnosno Bijeljini“. Cena goriva je u proseku niža od 15 do 20 dinara, a gasa od 20-25 dinara, pa oni koji pune rezervoare imaju računicu da idu da pazare u komšiluku.

– Na punom rezervoaru mi ostane 1000 dinara, a to je za mene lepa para- kaže Aleksandar Lečić iz Loznice. – Kod komšija je jednostavno i vraćanje poreza na dodatu vrednost za robu koju kupujemo u tamošnjim velikim marketima, gde ne naplaćaju parkiranje kupcima kao što je slučaj sa onim kod nas, kod Robne kuće i Trgovinskog centra. Naši trgovci, ugostitelji i turistički poslenici treba da izvuku pouke od komšija, kako se privlače mušterije. Silan novac „ode preko Drine“, mada ima i te kako šta da ponudimo, bar što se turizma tiče. Gorak je, međitim, „ukus“ komšijama iz RS i BiH kad kod nas, na pazaru treba da plate i parkiranje, a procedura za povrat PDV je takva da mnogi od te pogodnosti odustaju zbog njene komplikovanosti.

Kod komšija, odavno, je malo šta jeftinije, osim goriva, guma za automobile, akumulatora, ali je, za nnoge kupce iz Srbije, „mamac“ vraćanje poreza na dodatu vrednost na maksimalno jednostavan način.

VEST NOVOSTI.RS

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas