LIVE: OTVORENA BIRALIŠTA, SRBIJA GLASA Građani biraju poslanike u dve skupštine (video)

Danas se u Republici Srbiji održavaju republički izbori, gde će građani birati novi sastav parlamenta,takođe u 65 gradova i opština se održavaju i lokalni izbori.

Biračka mesta otvorena su u 7 čaosva, a zatvaraju se večeras u 20 sati.

Gradska izborna komisija saopštila je večeras preliminarne rezultate izlaznosti na parlamentarnim i lokalnim izborima, prema kojima je u Loznici pravo glasa iskoristilo 53% birača.

Birališta u Srbiji zatvorena su večeras u 20 sati, a preliminarni rezultati Cesida i Ipsosa na uzorku od 50 odsto, pokazuju da će ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima osvojiti lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

1) Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane: 46,7 odsto, 129 mandata

2) Srbija protiv nasilja – Miroslav Aleksić, Marinika Tepić: 23 odsto, 63 mandata

3) Ivica Dačić – premijer Srbije: 7 odsto, 19 mandata

4) Koalicija NADA – dr Miloš Jovanović, Vojislav Mihailović: 4,8 odsto, 13 mandata

5) Mi, glas iz naroda – dr Branimir Nestorović: 4,7 odsto, 13 mandata

6) Nacionalno okupljanje – Dveri, Zavetnici: 3,07 odsto, 6 mandata

7) SVM: 1,8 odsto, 6 mandata

8) Koalicija SPP i DSHV: 0,8 odsto, 3 mandata

9) SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin: 0,6 odsto, 2 mandata

10) Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi: 0,4 odsto, 1 mandat

11) Ruska stranka: 0,3 odsto, 1 mandat

12) Dr Vojislav Šešelj – SRS: 1,5 odsto

13) Dobro jutro Srbijo – SDS, DJB, Ana Pejić: 1,2 odsto

14) Narodna stranka – Siguran izbor, ozbiljni ljudi: 0,9

15) Čedomir Jovanović – Mora drugačije: 0,2 odsto

Prema najnovijim podacima IPSOS/CeSID, do 17 časova na izborima u Srbiji glasalo je 47,2 odsto birača.

Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 časova bila je 42,1 odsto (margina greške 0,8%), a u Beogradu 41,4 odsto (margina greške 0,4%). Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,4 % na nivou Srbije i 38% u Beogradu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by InfoLo (@loznica_info)

U Malom Zvorniku do 15:00 oko 43 odsto izašlih na izbore

Do 13 sati na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,6%). Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 13 časova bila je 26,7 odsto.

-U Krupnju do 13h na birališta je izašlo 30% birača.

 

-U Loznici, gradu sa 75.660 registrovanih birača, izborni dan je počeo bez iznenađenja. Sa otvaranjem 90 biračkih mesta širom grada u 7 časova, izborni proces je započeo glatko, pokazujući stabilnost u organizaciji. Prema poslednjim informacijama Gradske izborne komisije, do 11 sati, pravo glasa iskoristilo je 12% birača. Dosadašnji gradonačelnik Loznice i predsednik Privremenog organa, Vidoje Petrović, obavio svoju građansku dužnost glasanja na biračkom mestu broj 32 u Lešnici.

CRTA Saopštenje;

Do 10 sati na parlamentarne izbore izašlo je 9,8 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,4%). Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 10 časova iznosila je 10 odsto.

Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 10 časova izašlo je 9,6 odsto birača (margina greške 0.1) što je više u odnosu na izbore 2022. kada je u ovom periodu u Beogradu izlaznost iznosila 8,4 odsto.

Pravo glasa na republičkim izborima ima ukupno 6.500.666 građana upisanih u birački spisak a u Beogradu 1.613.369.

Tokom dana o izlaznosti je moguće izveštavati samo na nivou parlamentarnih izbora jer birački odbori, prema Uputstvu Republičke izborne komisije, u slučajevima kada se istovremeno održavaju izbori na više nivoa, u određenim intervalima prebrojavaju samo potpisane birača i napomene u izvodu iz biračkog spisaka za glasanje za izbor narodnih poslanika odnosno za parlamentarne izbore. 

Inače, Posmatračka misija Crte ima 3.000 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima koji prate izborni dan. Posmatrači su prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u 6 časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima. Mobilni timovi pratiće dešavanja ispred biračkih mesta širom Srbije.

Crta izveštava o parlamentarnim i beogradskim izborima, na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (500 biračkih mesta).

 Prvo obraćanje RIK-a: Biračka mesta otvorena u 7 časova, sve protiče regularno, dva birališta premeštena, evo šta je razlog

Republička izborna komisija (RIK) održala je konferenciju za medije u 8 časova na kojoj je Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije RIK, izjavio da su sva biračka mesta otvorena u 7 časova i da sve protiče regularno. On je dodao da su samo na na dva biračka mesta, u Žitorađu i Somboru, dogodile izmene.

– Danas u Srbiji se održavaju izbori za narodne poslanike. Pravo glas ostvaruje 6.566.000 birača. Birački odbori su došli 1 sat pre otvaranja biračkog mesta koji su otvoreni na vreme, u 7 časova ujutru. Jedino 2 biračka mesta, imamo informacije, to su neke sitne stvari, u Žitorađu biračko mesto 27 je promenjeno sedište biračkog mesta jer nije bilo struje kao i u Somboru na biračkim mestima 31 i 33 prebačena su u drugu prostoriju s obzirom da je pukla cev – rekao je Dimitrijević.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas