Otkrivena spomen ploča u znak sećanja na Petra Kralja

Spomen obeležje velikom srpskom glumcu Petru Kralju otkriveno je danas na Vračaru, na platou ispred zgrade broj 38 u Mileševskoj ulici u kojoj je živeo do smrti, 2011. godine.

Spomen poloča otkrivena je na Kraljev rodjendan na zadovoljstvo Vračaraca koji će, kako je rekao glumac Milan Caci Mihajlović, imati priliku da na tom mestu zastanu i poklone se velikanu koji ih je decenijama čašćavao svojim darom. Dejan Čavić je u ime Ateljea 212 podsetio da je Petar Kralj bio elitni glumac, jedan od najnačitanijih i najobrazovanijih glumca svoje generacije.

„Bio je glumac koji nikada nije skliznuo u jeftinu glumu i zato je decenijama zaustavljao dah gledaocima“, rekao je Čavić i dodao: „Kada su ga videli u prvoj ulozi, ulozi Maksima Crnojevića, nisu rekli evo još jedan talentovani glumac, već Bogom dan glumac“.

Na svečanosti, kojoj je prisustvovalo oko 200 gradjana govorili su predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, novinar Aleksandar Lukić i glumice Mirjana Đurđević i Tanja Bošković, kao i ćerka Petra Kralja – rediteljka Milica Kralj.

Tanja Bošković prisetila se da je Petar Kralj bio kralj glume.

„I da je govorio imena iz telefonskog imenika, to bi bilo uzbudljivo i zanimljivo“, rekla je Bošković i dodala i najnezanimljivija pesma je u njegovoj interpretaciji postajala jasna.

Na spomen ploči vajara Dragana Dimitrijevića uz profil umetnika je tekst sa jedne strane na srpskom a sa druge na engleskom jeziku „Petar Kralj – veliki srpski glumac“ 1941 – 2011 živeo u Mileševskoj 38.

 U znak sećanja na Petra Kralja, koji je poeziju voleo i više od glume, danas će se na Vračaru odžati drugo takmičenje osnovaca i srednješkolaca u recitovanju „Kraljevstvo poezije 2014“.

Izvor: Beta

Foto: Aleksandar Stanković

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas