Održana manifestacija „Tajna kamene devojke“

U Podzemnom gradu Karađorđevića u Malom Zvorniku u petak, 12. aprila, po prvi put održana je kulturna manifestacija „Tajna kamene devojke“.

Događaj je organizovala Turistička organizacija opštine Mali Zvornik, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, u cilju predstavljanja i promocije ovog kulturno – istorijskog i turistički atraktivnog lokaliteta.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine, Zoran Jevtić, rekavši da je Mali Zvornik uz podršku države uspeo da obnovi Podzemni grad Karađorđevića.

„Veliko je moje zadovoljstvo danas kada vidim da smo uspeli i da ovaj projekat iz dana u dan raste. Veliki je trud uložen da nešto što je bilo zapušteno i zaboravljeno vratimo u život. Uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva turizma, a od 2018. godine do sada, u dve faze, obnovili smo Podzemni grad Karađorđevića. Veliku pomoć nam je pružio tadašnji ministar turizma, Rasim Ljajić i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je u maju 2019. posetio i zvanično otvorio Podzemni grad. Pomoć očekujemo i u budućnosti za završetak treće faze radova, koja obuhvata uređenje kapele posvećene Svetom Andreju Prvozvanom i kraljevske vinarije. Ovo je jedinstveni vojni objekat iz prošlosti, koji zaslužuje da bude velika atrakcija i razvojna turistička šansa Malog Zvornika i čitave Zapadne Srbije. Današnji program osmišljen je da ga promoviše, da ukažemo na našu kulturu, istoriju i turizam“, rekao je Jevtić, zahvalivši na kraju svog obraćanja svima koji su došli na manifestaciju.

Direktorka Turističke organizacije, Marina Gligorević, navela je da je manifestacija upriličena radi očuvanja sećanja na događaje iz 1941. godine, kada je u noći između 09. i 10. aprila u Podzemnom gradu održana poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, u prisustvu kralja Petra II Karađorđevića, koji je tada poslednji put boravio u ovom skrovištu i nakon toga zauvek napustio Srbiju.

„Nazvali smo manifestaciju „Tajna kamene devojke“, jer je izgradnja kompleksa od početka bila obavijena velom tajne“, rekla je Gligorević, dodajući da je cilj da javnost sazna više o istorijskim činjenicama vezanim za ovaj objekat.

Ona je navela da interesovanje posetilaca za obilazak Podzemnog grada neprekidno raste, te da je broj poseta u prvom kvartalu tekuće godine utrostručen u odnosu na prethodni period i da se nada da će nova manifestacija doprineti većoj promociji i popularizaciji lokaliteta.

U želji da događaj obogati većim brojem sadržaja, Turistička organizacija opštine Mali Zvornik, u saradnji sa PTT muzejom i Muzejom tehnike i tehnologije iz Beograda, priredila je u okviru manifestacije izložbu pod nazivom „Radio u Podzemnom gradu“, posvećenu obeležavanju stogodišnjice radiofonije u Srbiji, na kojoj su posetioci mogli da vide raritetne primerake radio aparata.

Direktor PTT muzeja, Marko Jelić, rekao je da je ova ustanova prošle godine obeležila stogodišnjicu od osnivanja, te da je pre mesec dana predstavljena poštanska marka objavljena povodom toga.

Podsetivši da su 01. oktobra 1924. godine krenuli prvi talasi i radijski program, on je kazao da je radio bio veoma važan za prenošenje informacija, važniji nego danas, u vreme modernih tehnologija, te da su za ovu priliku donete fotokopije originalnih osnivačkih akata Radio Beograda.

Autor izložbe i kolekcionar, Miodrag Gligorić, posetiocima je govorio o istorijatu radiofonije u Srbiji.

On je zahvalio domaćinima i svim saradnicima na uspešno realizovanoj postavci.

Izvođenjem monodrame „Kraljev put“, glumac Vladimir Balašćak podsetio je posetioce na istorijske činjenice iz života kralja Petra II Karađorđevića, uključujući detalj vezan za dolazak u Zvornik i odlazak u izbeglištvo.

U završnom delu programa, istoričar, profesor Zoran Tošić, okupljene je poveo u obilazak Podzemnog grada, otkrivajući im tajne Kamene devojke.

Kulturno – istorijski spomenik iz 1930. godine čini kompleks prostorija u steni, u centru Malog Zvornika, površine od oko 3000 metara kvadratnih.

Građen je po nalogu kralja Aleksandra I Karađorđevića, kao kraljevo tajno komandno mesto i sklonište za članove dinastije i gardu u slučaju rata, a izgradnja je obustavljena nakon njegovog ubistva u Marseju, 1934. godine.

Autentičnim izgledom i pričama koje svedoče o davno prošlom vremenu, ovaj jedinstveni čuvar sećanja na zbivanja na Balkanu u doba između dva svetska rata danas privlači mnoge turiste, koji rado dolaze da ga posete.

Kako bi ga učinila dostupnijim posetiocima, Turistička organizacija opštine Mali Zvornik uvela je novo radno vreme po kojem će Podzemni grda Karađorđevića od 1. aprila biti otvoren svakim radnim danom od 10 do 15 časova, a vikendom od 09 do 17 časova.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas