Održan partnerski forum o nacrtu Strategije ruralnog razvoja opštine Mali Zvornik

Učesnici prvog Partnerskog foruma o predlogu Strategije ruralnog razvoja opštine Mali Zvornik za period od 2022. do 2026. godine, održanom u petak, 26. novembra, u sali Skupštine opštine, zaključili su da je u selima na području opštine neophodno poboljšanje vodosnabdevanja, snabdevanja električnom energijom i putne mreže, dok je unapređenje u oblasti usluga takođe neophodno, ali nakon rešavanja navedena tri proriteta.

Nacrt dokumenta prezentovan je predstavnicima mesnih zajednica, poljoprivrednih gazdinstava, udruženja građana i drugih lokalnih zainteresovanih strana, u cilju većeg uključivanja građana u planiranje aktivnosti u oblasti ruralnog razvoja i dobijanja jasnije slike o stvarnim potrebama lokalne zajednice.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici opštinskog rukovodstva, predsednik opštine, Zoran Jevtić i zamenik načelnika Opštinske uprave, Branko Ilić.

Sugestije i predlozi izneti na forumu biće integrisani u predlog Strategije.

Generalna ocena učesnika ovog skupa je da je predloženi dokument veoma dobar.

Proces izrade strateškog dokumenata podrazumeva nekoliko krugova konsultacija sa zainteresovanim stranama.

Nakon sledeće prezentacije i mogućih novih korekcija, nacrt Strategije biće stavljen na javni uvid građanima, a zatim korigovan u skladu sa predlozima građana i na kraju predat lokalnom parlamentu na razmatranje i usvajanje.

Donošenje dokumenta očekuje se do kraja januara 2022. godine.

Predlog Strategije ruralnog razvoja opštine Mali Zvornik za period od 2022. do 2026. godine obrazložila je stručni konsultant i član Koordinacionog tima za izradu Strategije, Jelena Čubrilo, nakon uvodne reči predsednika opštine Mali Zvornik, koji je ukratko predstavio najznačajnije rezultate rada lokalne samouprave u proteklih godinu dana.

Ona je navela da Mali Zvornik spada među opštine koje najviše sredstava u Srbiji izdvajaju za ruralni razvoj.

Sa druge strane, poljoprivredna gazdinstva retko konkurišu za sredstva kod Ministarstva poljoprivrede.

Godišnji prihod od poljoprivrede manji je od 4000 evra po gazdinstvu, koje pri tom ostvaruje i druge prihode, a udruživanjem poljoprivrednika prihod po gazdinstvu bio bi veći od navedenog iznosa.

Vizijom dokumenta Mali Zvornik je prepoznat kao opština u kojoj sela žive.

U skladu s tim, utvrđeni su prioritetni ciljevi i identifikovane mere za postizanje ciljeva Strategije ruralnog razvoja od 2022. do 2026. godine.

Kao željena promena, navedeno je poboljšanje uslova života, povećanje konkurentnosti, dohodka i specijalizacije poljoprivrednih gazdinstava, te uvođenje novih nepoljoprivrednih delatnosti, kao što je ruralni turizam i razvoj uslužnih delatnosti u seoskim sredinama.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas