Od malih boginja u Mačvanskom okrugu obolele 24 osobe

Situacija sa morbilama, pogoršana je na nivou Srbije. Povećan broj obolelih zabležen je i u Mačvanskom okrugu. Sa današnjim danom, registrovana su 24 obolela, među njima osmoro dece, koja nisu vakcinisana. U Šapcu je laboratoriski potvrđen prvi slučaj malih boginja kod jednog deteta.
Najviše obolelih u Mačvanskom okrugu, ima na teritoriji Opštine Bogatić, gde je registrovano osamnaestoro zaraženih od malih boginja. Na teritoriji Opštne Ljubovija obolelo je dvoje, kao i u Loznici, u Malom zvorniku jedno, a prvi slučaj morbila potvđen je i u Šapcu kod dvogodišnjeg deteta.

– Sa današnjim danom, beležimo 24 obolela, koja su laboratorijski potvrđena na Torlaku. 16 su odrasle osobe, dok je osmoro dece, sva ne vakcinisana – kaže prim. dr Nebojša Sofranić, Zavod za javno zdravlje Šabac

Svaki slučaj oboljenja ili sumnje na male boginje, obavezno treba prijaviti Zavodu za javno zdravlje. Preporučuje se izolacija, lečenje, kao i obavezna imunizalcija ne vakcinisanih mališana. Ima i onih koji decu obijaju da vakcinišu.

– Radili smo izjave i tražili od roditelja da potpiše ako odbije da vakciniše dete. Imamo 29 dece čiji su roditelji odbili. Ima i onih roditelja koji se plaše, zato je tu izabrani lekar da ohrabri roditelje i objasni koliko je značajan kolektivni imunitet – ističe dr Biljana Vuković, načelnica Službe pedijatrije DZ Šabac
Zanimljivo je da među roditeljima koji odbijaju da vakcinišu decu, ima dosta intelektualaca. Većina ipak nije spremna da rizikuje.

Dom zdralja u Šapcu, prosledio je spisak onih koji odbijaju da vakcinišu decu, nadležnom sanitarnom inspektoru, koji je roditeljima uputio opomene. I pored toga, za sada se niko nije odazvao pozivu. Ukoliko na tome ostane, uslediće novčane kazne.
IZVOR ŠABAC INFO

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas