Od hobija do biznisa „HEDERA VITA“

0

Pre četiri godine, Olgica Samoilović počela je da pravi sapune od kozjeg mleka po starom, proverenom receptu. Od proizvodnje u porodičnoj kuhinji nastalo je preduzeće sa petnaest radnika.
Za uspeh, kaže Olgica Samoilović iz Loznice, vlasnica firme Hedera Vita, bila je potrebna ideja, mnogo rada, upornosti i strpljenja. Hobi se vremenom pretvorio u pravi biznis.
Pre četiri godine, kao i sada, bilo je teško doći do posla, kaže Olgica: „Moja ideja bila je da nešto što sam sama godinama pokušavala da napravim za sebe i svoju porodicu – sapun, kremu ili ostale stvari – da to prenesem u neki ozbiljan biznis.“

Proces proizvodnje sapuna traje petnaestak minuta. Nakon toga, potrebno mu je dve do tri nedelje sušenja. U Olgičinoj radionici sve se radi ručno.

Obilje boja i oblika , ponekad nalik na slatkiše, arome ruzmarin, bosiljka, lavande i mnoge druge.

„Stavljamo etarska ulja“, objašeava radnica Biljana Bošnjak, „zavisi od vrste kože, imamo od kamilice za osetljivu kožu, za sve tipove kože, za problematičnu kožu.“

Pored sapuna i ostali proizvodi su od prirodnih sastojaka i lekovitog bilja. Izbegavanje štetnih i hemijskih supstanci recept je zbog kog se tržište otvorilo i van granica Srbije, u Sloveniju, Grčku, Makedoniju, Crnu Goru.

„Sada u našoj ponudi ima oko sto proizvoda“, kaže Olgica, „osim sapuna radimo i kreme
za lice, meleme i razne druge stvari koje su lekovite za kožu.“

Uz nove tehnologije, domaći sapuni dugo su bili zaboravljeni. Proizvodi iz Olgičine radionice potvrđuju povećano interesovanje za stare zanate i ručno rađene proizvode.
IZVOR RTS foto FACEBOOK

Оставите одговор

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas