Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite obavešteni !

Nema više ekološke „bombe“

design-studio-500x1000-banerJalovišna brana u Kostajniku uređena po evropskim standardima. U Loznici i Krupnju posebno zahvaljuju premijeru Aleksandru Vučiću
ZAHVALjUJUĆI valjanom uređenju jalovišne brane nekadašnje flotacije bivšeg rudnika Stolice kod Krupnja, vode boje bronze, pune opaskih otrova, više ne otiču u Kostajničku reku, a potom iz nje sve do Jadra u lozničkom kraju, pa do Drine, u Mačvi, i do Semberije u Republici Srpskoj.
Brana je sada uređena po najvišim evropskim standardima.Sve je na svom mestu, kako ne bi mogla da popusti, a voda koja iz nje izlazi potpuno je prerađena, bez ikakvih opasnih materija. I, žitelji Kostajnika, ali posebno njihove komšije iz susednog lozničkog kraja najzad mogu da odahnu…

Iznenađeni su i brojni prolaznici, koji zastajkuju da vide šta je sve urađeno, a mnogi još ne veruju da je džinovska i doskoro neuređena brana dobila novi izgled i novu funkciju.

– Kostajnička reka se uliva u Korenitsku reku, a onda u Jadar, pa su otpadne vode pričinjavale problem na širem području – kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, podsećajući na ekološke probleme zbog havarije na brani koja se dogodila posle majskih poplava 2014. – Ovaj posao je trebalo da uradi firma koja je kupila rudnik, ali za to nije marila, pa je premijer Vučić poručio da će rešiti i taj, i mnoge druge probleme u Rađevini i Jadru, što se, eto, dogodilo na najbolji mogući način.
Dva miliona evra je, podseća Petrović, obezbedila Evropska unija pa je sada na redu i druga faza – rekultivacija terena.

Ivan Isailović, predsednik opštine u Krupanju Ivan Isailović kaže da je ovaj najveći ekološki problem u Rađevini rešen kao svojevrsni primer odgovornog odnosa vlade Srbije i lokalne vlasti.
V.Mitrić novosti.rs

 

suncana-reka-baner

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas