Na Sretenje spomen znamenje u Gornjoj Sipulji

Povodom Sretenja Gospodnjeg, praznika državnosti Republike Srbije Savez boraca narodnooslobodilačih ratova (SUBNOR) uz podršku Grada Loznice danas je na prigodan način u Gornjoj Sipulji, prisustvom građana i crkvenim obredom obeležio mesto gde je postavljena jedinstvena spomen ploča palim ratnicima, svirepo stradalom civilnom stanovništvu i jednom učesniku poslednjeg rata u prošlom veku.
– Negujući kulturu sećanja prema svim slobodarima Jadra koji su se našli na nišanu osvajača ovog kraja, ovo je naš podsetnik na cenu mira i slobode, rekao je Života Isaković, predsednik lozničkog SUBNOR-a. Ovo je, kako kaže dug prema nedužnim ljudima koji su pod suncem u svojim kućama očekivali osnovno ljudsko pravo na rad i miran život. Spomen ploča je obnovljena na inicijativu Miodraga Jovanovića, predsednika mesne zajednice u Gornjoj Sipulji, na fasadi zida u centru sela, jer je stara sa imenima boraca iz Drugog svetskog rata, kod đačke česme i škole dotrajala i bila zapuštena, kazao je Isaković, zalažući se da oko ovog svetionika niču cvetovi slobode.

Milan Jugović, član Gradskog veća Grada Loznice je svim meštanima Gornje Sipulje u ime gradonačelnika i lično uputio prazničnu čestitku povodom Dana državnosti Republike Srbije.

– Vekovi robovanja pod turskim jarmom nisu ugasili želju srpskog naroda za slobodom. Na današnji dan, pre 219 godina naši herojski preci predvođeni Karađorđem Petrovićem započeli su borbu za oslobađanje i izgradnju moderne srpske države koja je decenijama nakon pokretanja Prvog srpskog ustanka, prve srpske revolucije, pažljivo izgrađivana, rekao je Jugović. On je dalje podsetio na visoku cenu slobode:

– U spskom jeziku postoji jedna reč koja ima izuzetnu važnost i značaj – to je sloboda. Cenu za nju platilo je na hiljade naših sunarodnika od bojeva na Čokešini, Ceru, Gučevu, pa sve do Drugog svetskog rata i poslednjih u prošlom veku. Danas se naš grad s ponosom seća svih heroja i nevino stradalih ljudi, naših predaka, čija dela baštinimo. Ne postoji mesto na teritoriji Loznice koje nije platilo visoku cenu slobode u borbi protiv nacizma. Danas kada slavimo svoj praznik državnosti ponovo se, voljom svetskih moćnika, oseća ugroženost naše slobode. Ponovo moramo da se borimo za svoju zemlju i slobodu, ali ovog puta, na sreću,ne oružjem nego diplomatskim sredstvima.Borimo se i znanjem, olovkom, trudom i radom i na taj način, velikim korakom se zalažemo i izgrađujemo i našu Srbiju, i našu Loznicu kao bolja mesta za život svih građana, poručuje član Gradskog veća Loznice Milan Jugović.

V.Mitrić

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas