MILORAD RAJČEVIĆ – PRVI SRBIN KOJI JE PROPUTOVAO CEO SVET

U sredu 24. marta 2021. godine u 19 časova u Kući Đure Jakšića u Beogradu biće otvorena izložba „Milorad Rajčević, prvi Srbin koji je proputovao svet“, autora Gorana Vilića, kustosa istoričara u Muzeju Jadra
Milorad Rajčević iz Leskovca (rođen u Prokuplju 1890.), bio je prvi Srbin koji je proputovao ceo svet. Njemu je na vizit karti pisalo samo „svetski putnik“ jer je zaista to bio. Svako putovanje doživljavao je kao jednu vrstu upoznavanja života, pa se zato smatra prvim srpskim svetskim putnikom.
Preko 30 godina putovao je po svetu, obišavši obe hemisfere šest puta. Upoznao se sa najznačajnijim ličnostima tog vremena iz celog sveta. Prikupio je preko 30 000 potpisa od najznačajnijih državnika, političara, naučnika i najviđenijih ljudi tog vremena.
Pojavljivao se skoro u svim svetskim novinama a primali su ga i svi svetski lideri i gradonačelnici najvećih gradova. Nema države u kojoj nije bio. Govorio je 15 jezika i predstavljao je najboljeg ambasadora svoje zemlje. Držao je predavanja o svojoj zemlji širom sveta.
Nosilac je spomenice Kneza Nikole a jerosalimski patrijarh Damjanos odlikovao ga je krstom Svetog groba. Poslednje što se znalo o njemu jeste da se javio slikom 1939. godine u odori svetosavskog iskušenika manastira Hilandar. Potpisao se kao Edvokije Rajčević.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas