MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Dana, 22. februara ispred Vukove spomen-kuće u Tršiću obeležene je Međunarodni dan maternjeg jezika koji se u svetu obeležava sa ciljem promovisanja jezičkog i kulturnog diverziteta.

U svetu, on se održava svakog 21. februara od 2000. godine, kao sećanje na studente koji su ubijeni u Daki 1951. godine usled borbe za svoj maternji jezik. U Tršiću se Dan matenjeg jezika, više od decenije, održava u dvorištu Vukove spomen-kuće u organizaciji Grada Loznice, Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica i Ogranka Vukove zadužbine Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici.
Ovogodišnji program obuhvatio je prigodan poetski kolaž koji su izvele učenice lozničke Gimnazije „Vuk Karadžić“ Anastasija Ivanović i Ana Maria Vranješ zajedno sa profesorkom Svetlanom Spajić. Učenice Gimnazije kazivale su narodne poslovice koje je Vuk sakupljao i citate Ive Andrića, čime smo obeležili značajan jubilej – šezdeset godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Pozdravnu reč uputili su Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Grada Loznice i mr Snežana Nešković Simić, direktor Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

 

Budite informisani, PREUZMITE INFOLO MOBILNU APLIKACIJU.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas