MANIFESTACIJA „SVET ŽENA“ 2021 (direktan prenos otvaranja)

Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ od 2002. godine organizuje program pod nazivom Svet žena koji kontinuirano neguje vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena iz raznovrsnih oblasti. Tokom devetnaest godina postojanja ugostili smo mnoge umetnice, književnice, naučne radnice. Raznim aktivnostima podsetili smo na veoma značajne žene iz različitih oblasti koje su u prošlosti oblikovale put za buduće generacije. I ove godine prošetaćemo stazama prošlosti, kulture, umetnosti, ali ćemo se osvrnuti i na sadašnji trenutak, trenutak pandemije svetskih razmera. Situacija u kojoj smo pokazala nam je svu opasnost koja preti, ali i snagu i požrtvovanost zdravstvenih radnika koji svojim nesebičnim radom pružaju pomoć i podršku građanima, a ovo je jedna od prilika da istaknemo značaj njihove borbe i predanosti koja ne sme ostati nezapažena. S obzirom da ova manifestacija baštini stvaralaštvo i misiju žena u svetu, društvu, kulturi i nauci, moramo se osvrnuti šta podrazumeva uloga jedne žene u ovim najtežim trenucima. Kao majke, supruge, sestre, kćerke, žene su stavljene na iskušenje. Prve za primer jesu zdravstvene radnice jer njihovo herojstvo i borba za naše zdravlje i živote nije im dopuštala da se vrate kući svojoj deci i najmilijima. Radeći danonoćno, one su se potpuno posvetile svojoj zemlji i svom narodu. Nije važno da li u umetnosti, nauci, zdravstvu, pedagoškom radu, politici, žene rade i stvaraju. Od slavnih pretkinja do savremene žene linija je duga i uzlazna. Stremi budućnosti sa hrabrošću i samopouzdanjem, pa je uspeh zagarantovan.
Snagom jedne zajedničke ideje i željom da u tome uspeju rukovodstvo Grada Loznice na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Vidojem Petrovićem, ukazalo je poverenje svojim sugrađankama da budu vodeće kako u svojim strukama i svojim ustanovama, tako i u Gradskoj Upravi, u kulturi, turizmu, školstvu, zdravstvu… Tako menjamo svest i dugogodišnje ustaljene navike, ne samo kulturnom manifestacijom, već i svim drugim vitalnim funkcijama našeg grada i okoline.
U toku prethodnih godina, u okviru manifestacije Svet žena podsetili smo, pre svih, kulturnu javnost na stvaralaštvo Milene Pavlović Barili, Nadežde Petrović, Anice Savić Rebac, Bobe Blagojević, Ksenije Anastasijević, Isidore Sekulić, Mire Trailović, Žanke Stokić, Mileve Ajnštajn.
Ove godine ćemo predstaviti Znamenite žene u istoriji Loznice, prvu srpsku slikarku, Katarinu Ivanović, aktivnost žena Udrušenja „Kreativna vizija“ koje podržavaju žensko preduzetništvo, obeležićemo Svetski dan poezije čitanjem stihova srpskih pesnikinja u saradnji sa Ogrankom Vukove zadužbine Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici. Takođe, biće prikazana predstava „Triptih ispod haube“, kojom dajemo podršku protiv nasilja nad ženama kako bi skrenuli pažnju na važnu temu o kojoj je neophodno govoriti i koja mora biti prioritet svakog društva. Svedoci smo mnogih nepočinstava, a nasiljem su pogođene ponajviše žene. Treba dići glas i stati tome na put.

Svečano otvaranje manifestacije će biti u ponedeljak, 8. marta 2021. godine u 18 časova u Vukovom domu kulture (uz direktan prenos na portalu InfoLo). Program obuhvata nastup Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije i Recital koje izvode glumice: Marija Bergam, Sofija Juričan i Staša Nikolić. One će kazivati stihove Radmile Lazić, Katarine Mitrović i Radmile Petrović. Gudački kvartet će izvesti sledeće kompozicije: Slovenska Đorđa Balaševića, kolaž pesama grupe EKV, White stripes (odlomak numere) i Dancing queen grupe Abba.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas