Malom Zvorniku „Mazda 3“- donacija Japana Vladi Republike Srbije

Mazde, ekološki prihvatljiva vozila, stižu u lokalne samouprave širom Srbije.

Potpisivanjem ugovora sa četrdeset i četiri opštine, širom Srbije, Direkcija za imovinu Republike Srbije predala je na korišćenje vozila organima lokalne samouprave. Vozila su opštinama opredeljena na korišćenje, bez naknade, zaključkom Vlade od 30. aprila 2015 godine.

U ime Vlade Republike Srbije ugovore sa predsednicima opština, potpisao je direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić u petak 8 maja 2015. godine u Beogradu. Motorna vozila, marke Mazda 3, vozila su nove generacije i proizvedena su po naprednoj japanskoj tehnologiji a u državnom vlasništvu su na osnovu sporazuma o donaciji Vlade Japana Vladi Republike Srbije.

U Srbiju je stiglo 117 primeraka modela Mazda 3 koje je Vlada Japana donirala javnom sektoru Republike Srbije. Donacija je deo ODA projekta kojim Japan promoviše ekološke tehnologije širom sveta u cilju unapređenja zaštite životne sredine, a reč je o automobilima koji u proseku troše 3,9 litara goriva na 100 km i emituju svega 104 grama CO2 po km.

Odabran je model Mazda 3 sa 2.2 litarskim SKYACTIV-D dizel motorom koji proizvodi 150 ks (110 kW) i razvija maksimalni obrtni moment od 380 Nm.

Ipak, najvažnija karakteristika ovog modela kada je u pitanju uticaj na životnu sredinu jeste niska emisija ugljen-dioksida od 104 g/km i podatak da ovaj motor zadovoljava trenutno najstrožu evropsku normu, Euro 6.

Na osnovu potpisanog ugovora 7. marta 2014. godine, Vlada Japana je donirala Vladi Republike Srbije 150 vozila nove generacije proizvedenih po naprednoj japanskoj tehnologiji, i to: 22 vozila marke Leksus GS Hybrid, 11 vozila marke Toyota Prius i 117 vozila marke Mazda 3 Sedan. Sporazum o donaciji potpisan je u martu 2014. godine, a primopredaja doniranih Mazdi Vladi Republike Srbije je izvršena aprilu 2015.

Urednik: Dalibor Krstić

Foto: Boris Katić

Izvori: http://malizvornik.rs/  http://www.rdi.gov.rs/index.html

http://www.yu.emb-japan.go.jp/srpski_verzija/ekoloska_vozila.html

Mazda 3


Stihl Nikolic

 

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas