MALI ZVORNIK Subvencije za unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova dobila 53 domaćinstva

Ugovore o sufinansiranju poboljšanja energetske efikasnosti u domaćinstvima na području opštine Mali Zvornik predstavnici lokalne samouprave potpisali su sa korisnicima subvencija u ponedeljak, 28. novembra.
Novčanu podršku za ovu namenu dobili su vlasnici 53 domaćinstva, za šta je iz budžeta opštine izdvojeno je oko 5,9 miliona dinara, od predviđenih 13,5 miliona dinara.
Građani su konkurisali za subvencije i dobili bespovratna sredstva za ukupno 3 mere unapređenja energetske efikasnosti kuća i stanova od predviđenih 7 mera.
Najviše interesovanja bilo je za finansijsku podršku za zamenu stolarije na objektima i u okviru dodele sredstava za realizaciju ove mere potppisano je 45 ugovora sa vlasnicima stambenih objekata.
Za finansijsku podršku na ime nabavke i instaliranja kotlova za grejanje na prirodni gas ili biomasu, pelet, briket ili drvnu sečku, zahteve je podnelo 5 korisnika i njima su takođe odobrena tražena sredstva.
Novčanu pomoć za nabavku i ugradnju grejnih tela u domaćinstvima moći će da koristi 3 građana koji su konkurisali za navedenu meru podrške.
Preko subvencija za unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova, opština će sufinansirati do 50 posto prihvatljivih troškova za radove i utrošene materijale, u skladu sa propisanim limitom za svaku od mera podrške.
Za izvođenje radova za unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova prijavilo se oko 20 firmi sa područja opštine, među kojima najviše preduzimača za poslove vezane za zamenu stolarije.
Među ponuđenim merama podrške za sufinansiranje poboljšanja energetske efikasnosti u domaćinstvima za koje ovog puta u okviru javnog poziva nije bilo interesovanja od strane korisnika ili izvođača radova su: postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće, nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema i nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.
Za sufinansiranje navedenih mera podrške u 2022. godini opština Mali Zvornik dobila je od Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije 10,5 miliona dinara i obezbedila isto toliko novčanih sredstava iz sopstvenog budžeta.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas