U okviru modernizacije i proširenja sistema javne rasvete na teritoriji opštine Mali Zvornik oko 90 posto postojećih svetiljki zamenjeno je novim, pametnim LED sijalicama.

Projekat rekonstrukcije sistema javnog osvetljenja realizovan je u cilju implementacije pametnog sistema javne rasvete i ušteda električne energije, u skladu sa Studijom analize izvodljivosti i implementacije pametnog sistema javne rasvete u opštini Mali Zvornik, kao i regulativom Evropske Unije i obaveznim elementima koje je Republika Srbija prihvatila u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, fotometrijskih proračuna i konfiguracije terena.

Prema rečima predsednika opštine Mali Zvornik, Zorana Jevtića, zamena prevaziđenih svetiljki, u tehnologiji žive i natrijuma, urađena je najsavremenijim LED izvorima svetlosti, radi povećanja energetske efikasnosti i racionalizacije potrošnje električne energije.

Neki od glavnih rezultata implementacije novog sistema javnog osvetljenja u Malom Zvorniku je značajno veća ukupna osvetljenost na lokacijama gde je ugrađena nova LED tehnologija i smanjena potrošnja električne energije na lokacijama koje su bile obuhvaćene projektom za 71%.

Implementacija novog sistema javnog osvetljenja omogućila je kompatibilnost sa budućim pametnim sistemima koji su sastavni deo sistema pametni grad.

Novi sistem javne rasvete uvažava Smernice za drumsku rasvetu o izboru klase rasvete, koje sadrže sistem za definisanje odgovarajućih klasa rasvete za različite javne površine na otvorenom i definiše izbor najprikladnije klase rasvete za datu situaciju na terenu.

Modernizacijom sistema javne rasvete u opštini Mali Zvornik postignuta je standardizacija izgleda novih svetiljki.

Nove svetiljke su u 90 posto slučajeva iste veličine, tipa i izgleda i imaju minimum 95 posto istih komponenti.

U naseljenim mestima, odnosno mesnim zajednicama, gde je infrastruktura adekvatno postavljena, rasveta ima mogućnost biodinamičkog dimovanja.

U pitanju je pametna funkcija koja omogućava sistemu javne rasvete da menja temperaturu boje prema automatskom programu koji podržava funkciju biološkog ritma i verno reprodukuje temperaturu svetlosti, prirodno primerenu nivou aktivnosti u različito doba noći, odnosno blisku prirodnim izvorima svetlosti i na taj način pruža adekvatan nivo osvetljenosti.

Na glavnim saobraćajnim pravcima, pored Drinske magistrale, instalirane su svetiljke koje, osim što višestruko poboljšavaju nivo osvetljenosti, to čine bez efekta odbljeska i tako čine saobraćaj bezbednijim za sve učesnike.

Garancija za ugrađene svetiljke javne rasvete je 10 godina.

Zamenjene svetiljke koje su novijeg datuma proizvodnje i upotrebljive, odnosno ne spadaju u prevaziđene tehnologije, iskorišćene su za proširenje mreže javne rasvete i postavljene su na lokacijama koje imaju neophodnu infrastrukturu, a koje do sada nisu imale rasvetu ili je rasveta bila neadekvatna.

Jevtić je istakao da je na ovaj način povećana ukupna mreža javne rasvete za 30 posto, čime je opština Mali Zvornik unapredila uslove za život građana i u najudaljenijim mesnim zajednicama, omogućivši im da dobiju adekvatnu javnu rasvetu.

Novo osvetljenje postavljeno je najpre u mesnim zajednicama pored državnog puta, gde postoji prisustvo migranata.

Predsednik opštine naveo je da uvođenje pametnog sistema javne rasvete ima brojne prednosti, te da prvenstveno doprinosi značajnim uštedama električne energije.

On je naveo da novo osvetljenje, budući da štedi električnu energiju, primenom različitih režima rada, može da bude uključeno tokom čitave noći, za razliku od prethodnog, koje je, zbog velike potrošnje struje, moralo da bude isključivano posle ponoći u većini mesnih zajednica na području opštine.

Navodeći prednosti novog sistema ulične rasvete, predsednik opštine je rekao da je i samo uvođenje novog sistema u finansijskom pogledu bilo pogodnije, s obzirom da je omogućeno plaćanje radova u ratama, na 3 godine i to po završetku posla, dok je prethodna rasveta morala da bude plaćena odmah.

On je naveo i to da je novi izvođač snosio troškove zamene svetiljki i postavljanja na novim lokacijama, a da je prethodni izvođač za ugrađene nove svetiljke preuzeo obezbeđenje garancije rada u utvrđenom roku.

Predsednik Jevtić najavio je da će lokalna samouprava u narednom periodu raditi na uvođenju ulične rasvete u delovima opštine u kojima nema osvetljenja, a gde postoje tehničke mogućnosti za uvođenje.

Povodom zlonamernih komentara iznetih na društvenim mrežama u vezi uvođenja sistema pametne javne rasvete na području opštine Mali Zvornik, Jevtić je rekao da su radove komentarisali dojučerašnji koalicioni partneri SNS-a na lokalnom nivou, kao i oni koji su prethodno bili na vlasti, ali nisu doprineli uvođenju i poboljšanju uličnog osvetljenja u opštini.

On je rekao da će svi oni koji su javno izneli različite neistine u vezi rada opštine na rekonstrukciji rasvete svoje tvrdnje morati da dokažu u tužilaštvu i na sudu, kao i druge optužbe koje su iznosili u vezi aktuelnih projekata, koje sufinansira Vlada Švajcarske, kao što je izgradnja dečjih igrališta, vrtića i uređenje javnih objekata i površina u okviru projekta „Mali Zvornik po meri građana“.

Jevtić je rekao da će pred tužilaštvom i sudom morati da odgovaraju i za optužbe izrečene na račun predsednika opštine i drugih članova opštinskog rukovodstva, podsetivši da je u nekim od komentara, između ostalog, navedeno da je predsednik opštine na mesto direktora Turističke organizacije postavio člana svoje familije, da opština mesečno troši 500 kilograma kafe, te da političke neistomišljenike, koji čine aktuelno opštinsko rukovodstvo, nazivaju fašistima.

On je najavio da će na sajtu opštine u narednom periodu biti objavljeno nekoliko informacija na osnovu kojih će građani moći da ocene zašto se aktuelno opštinsko rukovodstvo ,,zamerilo“ određenim pojedincima, kao i to zašto su pojedini, koji su činili prethodna opštinska rukovodstva, žmurili na razne nepravilnosti i zloupotrebe.

„Nezadovoljni što ne čine skupštinsku većinu i vladajuću koaliciju, oni iznose razne neistine. Međutim, sve pomenuto moraće da dokažu u tužilaštvu i na sudu. Neke krivične prijave za lažno prijavljivanje, uvredu i drugo već su prosleđene tužilaštvu, a neke će biti prosleđene u narednim danima“, rekao je Jevtić.

„Dok su drugi bili na vlasti, spavali i gledali samo lični interes, mi radimo i gradimo za dobrobit građana Malog Zvornika, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti“, poručio je na kraju predsednik opštine.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas