KOSTAJNIK: Velja Ilić se davio u živom blatu, jedva ga iščupali!

velja-ilic-blato-kostajnik-foto-zoran-saponjic-1415263407-587386
Foto Zoran Saponjic // KURIR

Ministar za vanredne situacije Velja Ilić upao je juče u Kostajniku u živo blato!

U želji da obiđe jalovište rudnika Stolice, prvi je krenuo putem ispod donje brane, koja je pukla još proletos, za vreme poplava, i posle nekoliko koraka našao se u velikoj nevolji.
Najpre je pokušao da se sam iščupa, ali onda je počeo da tone sve više. U tim dramatičnim momentima u pomoć su mu priskočili obezbeđenje i meštani, pa uspeše da ga izvuku. Čizme su ostale u glibu, čak su čarape bile skoro spale.

– Nezgodan osećaj! Što sam se više batrgao, sve više sam tonuo. Da nije bilo tih ljudi da priskoče, ko zna šta bi bilo – poverio nam se zabrinuti Velja.
Iliću su stanovnici sela, uništenog otrovnim materijama iz jalovišta, ubrzo doneli gumene čizme.

– Ovo nije bilo nimalo naivno. Na ovom mestu su potonuli volovi – ispričao nam je posle galija-petak-0711jedan od Kostajničana.
To što je umalo ostao bez glave, ipak ga nije pokolebalo. Krenuo je dalje, ali već desetak minuta kasnije bio je u novoj opasnosti. Počeo je da se pentra uz uzbrdicu od jalovine, visoku tridesetak metara, onuda kuda niko ne ide. Negde na sredini nije mogao ni gore ni dole. Opet u problemu. I opet stiže pomoć, da se ne skotrlja i ne polomi.
– Opasan Velja! Onuda kuda se on uzverao na jalovište, ni divokoza ne bi mogla – komentarisali su meštani.

Veljine nevolje zapravo su krenule od jutra… Dolazeći da označi početak radova na sanaciji jalovišta iz kojeg je iscurilo 80.000 tona otrovnih materija i zagadilo Kostajničku reku, Korenitu, Jadar i Drinu, na ulazu u selo sačekala ga je vanredna situacija – kamion i bager ostali su zaglavljeni na putu. Tu je Velja zasukao rukave i pomogao da se bager izvuče. Nedugo potom i njemu su spasavali živu glavu.
Počela sanacija
IZ BUDŽETA 16 MILIONA
Po podne su počeli radovi na sanaciji jalovišta rudnika Stolice iznad Kostajnika, koje je u vlasništvu konzorcijuma „Farmakom“ Miroslava Bogićevića. Prva faza je zaustavljanje isticanja otpadnih voda i koštaće 16 miliona dinara, što će biti plaćeno iz budžeta Srbije. Toliko košta samo materijal, a radove će besplatno izvesti ekipe RTB Bor. Druga faza podrazumeva pravljenje nove brane.
IZVOR KURIR // FOTO KURIR

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas