Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite obavešteni !

Kostajnik, Korenita i Jadar „metalne reke“

mondo-goran-sivacki-26
foto Goran Sivački // MONDO

Količina teških metala, metaloida i njihovih jedinjenja u Kostajniku, Koreniti i Jadru, prema najnovijim analizama, deset puta je veća u odnosu na poslednje merenje iz maja.
Kako je danas rekao član Gradskog veća Loznice zadužen za zaštitu životne sredine Dragoslav Dobrić, to su rezultati od 27. jula, koje je Gradskoj upravi dostavila Agencija za zaštitu životne sredine.
„Logično je da rezultati budu takvi zbog svakodnevne kiše i mulja koji dospeva u vodotokove nizvodno od jalovišta rudnika Stolice, kod Kostajnika“, rekao je Dobrić, ukazujući da se u uzorcima vode uzetim pet kilometara ispod ušća reke Korenite u Jadar, nalaze visoke vrednosti gvožđa, mangana, kadijuma, čak i vode pete klase, što predstavlja maksimalno zagađenje.
On je dodao da je obavešten da je Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na Donatorskoj konferenciji u Sarajevu odobreno 160 miliona dinara za izradu projekta, odnosno izgradnje potpornog zida u rudniku Stolice.

„Nama je, a i celoj Srbiji stalo da se prvo zaustavi zagađenje, a onda da preduzimamo mere i obezbedimo sredstva kako bi očistili i sredili priobalje i vodotokove Korenite i Kostajnika i sprečimo dalje oticanje jalovine ka Drini“, rekao je on.
Sledeće sedmice trebalo bi da se održi sastanak predstavnika grada Loznice, opštine Krupanj i načelnika Odseka za strateška dokumenta i standarde Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandra Vesića na kome će biti reči o izradi projekta sanacije celokupne jalovine i otklanjanja posledica tog zagađenja rekao je Dobrić.
Prema njegovim rečim, problem je što se rudnik Stolice, iz koga se izliva jalovina, nalazi na teritoriji opštine Krupanj, a posledice trpi grad Loznica, kao i finansijska situacija koncerna Farmakom iz Šabca, koji je vlasnik rudnika, a koji je pred stečajem i ne može da dobije nikakva sredstva za sanaciju.

Izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika Stolice u Kostajniku, počelo je od kada je oštećena brana na jalovištu tokom majskih poplava.
IZVOR TANJUG

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas