Kormorani opsedaju priobalje Drine

U priobalje Drine, kod Malog Zvornika, pristigli su prvi kormorani, koji godinama „opsedaju“ to područje, desetkujući riblji fond na jezeru i u reci. U opštinskoj organizaciji sportskih ribolovaca „Drinsko jezero“ u Malom Zvorniku rečeno je portalu Loznica Info da je pristiglo oko 1.000 ptica, što je manje nego predhodnih godina, kada je ziimovalo i do 3.000 kormorana.

Kormorani, koji su se na ovom području pojavili 1995. godine, nemaju prirodne neprijatelje, a dnevno mogu da pojedu oko pola kilograma ribe. Pripadaju vrsti nesita, lete brzinom od 60 kilometara na sat, a koristeći vazdušne struje, bez odmora mogu da prelete oko 1.000 kilometara. Rone na dubini od 13 metara. Love u grupama tako šo, lupajući krilima po vodi, isteruju ribu na površinu. Gnezde se na dalekom severu, u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, a u Srbiju stižu početkom zime i ostaju do kraja marta.

Evropska zajednica je 1980. godine proglasila kormorane za ugroženu vrstu i uvedena je zabrana lova tih ptica. Međutim, zbog ogromnih šteta koje nanose ribljem fondu i brzog razmnožavanja zabrana je ukinuta 1996. godine. U Srbiji je, međutim, ta zabrana još uvek na snazi.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas