Kon: Oklevanje sa vakcinacijom može da uspori izlazak iz epidemije

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da je oklevanje sa vakcinacijom protiv koronavirusa “nešto najgore” što može da uspori izlazak iz trenutne epidemiološke situacije.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), Kon je rekao da vakcina “ne sme da stoji” već da kako stigne u Srbiju, odmah mora da se upotrebi.

“Ovde nema više čekanja. Mene čudi da već nije utrošeno sve što je stiglo. Svaki dan nam je bitan, sve što stigne treba što pre da bude utrošeno”, kazao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Navodeći da je Izrael za desetak dana vakcinisao skoro milion stanovnika, Kon je kazao da brzina organizovanja vakcinacije nije pitanje “čiste sposobnosti” nego “direktnog uticaja na tok epidemije”.

“Posle prva dva talasa imali smo izmereno da 20,7 odsto ljudi u Srbiji ima neki imunitet, pretpostavljamo da je u trećem talasu to prešlo 35 i došlo do 40 odsto. Da bismo sprečili epidemijske talase kakve smo imali, moramo imati 60 odsto imunih a ako zaista želimo da potisnemo virus, moramo imati više od 80 odsto imunih, što podrazumeva vakcinaciju tri miliona ili čak nešto više ljudi”, kazao je Kon.

 

Budite bolje informisani od drugih, dobijajte informacije u sekundiPREUZMITE INFOLO MOBILNU APLIKACIJU.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas