Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite obavešteni !

Ko ne može bez Jadrana – Kako stići do Neuma (video)

More je simbol relaksacije, lepote i promene koja je ove godine potrebna ljudima više nego inače, te su naši državljani prepoznali Neum, kao jedno od retkih mesta gde se, u vreme pandemije, može letovati  sa srpskim pasošima. Ovog leta, ova 22 kilometra morske obale, postala su glavna atrakcija i trenutno jedina opcija za odmor na Jadranskom moru.

Do druge najmanje obale na svetu, odmah nakon Monaka, na kojoj leži jedan jedini grad, mali Neum, put iz Srbije vodi preko Zvornika i Sarajava. Naizgled  lagan  zadatak, kada od graničnog prelaza Karakaj u Malom Zvorniku imate 360 km puta, sve dok ne stignete do jezera Svitanjsko blato, gde sledi 30 km vožnje uskim asfaltnim putem Svitava na kome se, mestimično, ne mogu mimoići dva automobila, a na nekim delovima ovog puta nema internet navigacije, pa je potrebna izuzetno oprezna vožnja, što svakako nije i ne treba da bude prepreka do hercegovačkog mora.

Nakon mnogobrojnih okuka, uspona i spuštanja, stiže se do Cerovice, odakle kreće uređena saobraćajnica. Pored puta je  tabla – Neum osam kilometara. Prilaz obali, po registarskim oznakama automobila, sada već podseća na ranije godine u crnogorskom letovalištu Sutomore, pa možete sresti  Užičane, Beograđane, Lozničane, pa i Somborce. Osim razlike u državi u kojoj se nalazi, a koja nije zatvorila svoje granice,  Neum se od drugih jadranskih letovališta razlikuje i po stepenicama koje podsećaju na Monte Karlo, mada je urbanistički dosta lose uređen.

Neum ima dosta malih plaža, a budete li želeli da iznajmite ležaljku, biće potrebno da platite 6 km ili  350 dinara i to za jednu, isto toliko će vas koštati i ukoliko odlučite da iznajmite suncobran. Odnos konvertibilne marke u odnosu na dinar je 1:60.  Kafa – espresso košta 2 km,  sokovi se kreću oko 4 km, za sladoled je dovoljno izdvojiti samo 1 marku, a za palačinku na plaži pripremite 2,5 km.  Za tradicionalne bosanske ćevape, u porciji sa pomfritom i Coca- Colom potrebno je samo 11 km, a za porciju lignji 20 km. Cena jaja u market je nešto viša u odnosu na Srbiju i jedan komad iznosi  0,35 km, što je 21 dinar. Flaširana voda  od 1,5 litar košta 1,20 km, dok je za kg belog grožđa potrebno 3,70 konvertabilnih maraka.

 

Cene smeštaja se kreću od 20 km (1200 dinara)  po osobi za privatni smeštaj, u  zavisnosti od lokacije. Pri samom dolasku sačekaće vas lokalni meštani sa ponudom, a kažu da nikada nisu imali ovako veliki broj gostiju.

Letovanje u Neumu – da ili ne?

U svakom slučaju se radi o letovalištu koje je za ljude iz naše zemlje odlična ideja, jer je potrebno samo par sati vožnje automobilom iz Srbije da biste stigli u ovaj primorski gradić, gde se virus Korona ignoriše, uživa u moru, suncu, ćevapima i hercegovačkom gostoprimstvu. Naravno, kao destinaciju za predah na putu do Neuma, nikako ne treba propustiti Mostar i sve atrakcije koje ovaj grad pruža.

 

Kompletna saobraćajnica Stolac – Neum (M17.3) u dužini 36 kilometara trebala bi biti u funkciji do 2022. godine, čime će jedini bosanskohercegovački grad na moru konačno biti povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnim putem.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas