Knjiga anegdota mališana za razvoj samopoštovanja

Biblioteka Osnovne škole “Sveti Sava” u Lipničkom Šoru, u 11 časova, bila je puna mališana i njihovih roditelja. Razlog ovog susreta bila je knjiga. Šarena, vedra i duhovita. Naime, anagdote i smešne priče mališana, a sve sa fotografijama i ilustracijama, našle su se objedinjene u unikatnu knjigu koja je dobila naziv “Knjiga porodičnih priča i anegdota”, a sve kao ideja Staniše Čabarkape, stručnog saradnika-pedagoga, trenutno stručnog saradnika u Predškolaskoj ustanovi “Bambi” u Loznici i mentora za realizaciju posebnih i specijalizovanih programa u organizaciji Centra za interaktivnu pedagogiju. Na veselom skupu koji je trajao oko jednog časa čitani su i najduhovitiji delovi knjige, što je zasmejalo sve prisutne.

“U okviru projekta “Vrtići bez granica” pokrenuto je niz aktivnosti. U poslednje dve godine smo mnogo toga uradili u proširenju naših kapaciteta, odnosno izlaženju u susret potrebama roditelja i njihove dece i to posebno onih roditelja koji su bili na neki način marginalizovani, a to su, pre svega, seoske populacije i manjinske populacije na području našeg grada. U okviru toga otvorili smo četvoročasovne programe, posebne programe u Lešnici, Jadranskoj Lešnici, Kozjaku, Brezjaku, Voćnjaku, Draginjcu, Donjem Dobriću i tako dalje. U okviru tog projekta imamo niz aktivnosti, istraživačkih aktivnosti sa decom. Ova današnja aktivnost ima za cilj da se, pre svega, pokrene kod dece razmišljanje o knjizi uopšte i da se razvija ljubav prema knjizi, a da se u sve ovo uključe i roditelji, radi razvoja samopoštovanja kod dece i jednog pozitivnog stava prema sebi i svom poreklu i porodici. Proizvod ove aktivnosti jeste ova knjiga, “Knjiga porodičnih priča i anegdota”, koja će biti u Biblioteci Vukovog zavičaja i ostati trajno vlasništvo biblioteke. Ona će moći da se pozajmljuje kao i sve druge knjige, kao i da se dopunjuje sa porodičnim pričama i anegdotama. Mislim da će biti jedan od unikatnih primeraka knjige, a koja će, jednostavno, biti i povod da se svrati u biblioteku.”, rekao nam je Staniša.

Predstavljanje knjige u Lipničkom Šoru je drugo po redu, a učestvovala su deca iz posebnih programa iz Jadranske Lešnice, iz igraonice “Jadranče”, igraonice iz Kozjaka, igraonice iz Lešnice, a u četvrtak će se održati završna manifestacija upotpunjenja knjige u Biblioteci Vukovog zavičaja.

“Cilj nam je da predstavljanjem knjige u biblioteci ova deca, koja su sada sa nama, privuku pažnju i onih koji nisu uključeni u sistem tako da smo pozvali u biblioteku, u četvrtak, da dođu, naročito, ona deca koja nisu u sistemu da se

IMG_0184 IMG_0182

malo druže sa nama i da daju doprinos stvaranju ove knjige.”, dodao je još Čabarkapa.

Svi roditelji koji redovno pohađaju posebne programe su se odazvali, uglavnom, a oni koji nisu u sistemu su obavešteni putem plakata i flajera. Plakati su postavljeni na dečijem odeljenju Doma zdravlja, u Pošti, na Biblioteci, u Opštini, na vrtićima.

 

Katarina Despotović

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas