Anatolij Karpov, legendarni ruski velemajstor, jedan od najvećih igrača u šahovskoj istoriji, nekadašnji svetski prvak, sinoć je bio u Loznici. On je sa dvadeset igrača odigrao simultanku, gde je ponuđen i jedan remi.

Dolazak šahovske legende obezbedila je Srpska Narodna Partija, na čijem je čelu dr Nenad Popović, kao i Zoran Mitrić („Safir“).

anatolij karpov
Anatonij Karpov, Zoran Mitrić, Sava Stevanović

Ova sportska manifestacija zakazana za 14:30 u restoranu Madera, počela je nešto kasnije, ali niko nije gubio strpljenje, te je legendarni Karpov dočekan sa osmehom, oduševljenjem i velikim aplauzom. Na samom početku, Zoran Mitrić („Safir“) poželeo mu je dobrošlicu sledećim rečima:

„Želim da pozdravim sve goste, a svi mi da pozdravimo našeg počasnog građanina, koji je postao 1976. godine, i došao nam treći put u goste. Mi trebamo da ga ugostimo, da mu bude prijatno, a i nama sa njim. Mislim da će svima ostati u pamćenju.“

Zatim je reč uzeo Milisav Petrović, predsednik regionalnog odbora SNP:

„Još jednom, ispred SNP, želim da pozdravim osvedočenog prijatelja srpskog naroda i da Vam poželim ugodan boravak ovde, u Loznici, među nama, i, ovom prilikom, pokloniću Vam „Hroniku grada Loznice“ u kojoj se vidi kada ste Vi 1975. godine dolazili u Loznicu i igrali simultanku. Prošlo je dosta vremena od toga i želim, ovom prilikom, da Vam ovu monografiju poklonim“, rekao je Petrović.

Ispred SNP-a, a za portal Loznica Info, Slaviša Perić je rekao:

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što je jedna takva šahovska legenda danas u našem gradu. Šah je jedna misaona igra, sport i zabava, sve u jednom. Nadam se da će dolazak gospodina Karpova u naš grad probuditi želju za šahom. Zahvalio bih se dr Nenadu Popoviću, predsedniku stranke, što je obezbedio dolazak takve legende u naš grad.“

anatolij karpov loznica
Anatolij Karpov

Anđeli Bojičić, Omladinskoj prvakinji Srbije, Karpov je ponudio remi, te će joj ovaj susret biti veliko priznanje kvaliteta, a o sebi i očekuvanjima, kao i časti da igra sa šampionom, ona za portal Loznica Info, kaže:

„Nisam očekivala ovo kada sma došla, ali kako je pozicija tekla mislila sam da ću čak moći i da ga dobijem ali sam na kraju ipak bila zadovoljna remijem jer ako bih nešto pokušala bilo bi loše po moju poziciju. Dobar je osećaj igrati sa njim, imala sam malu tremu pre partije ali kada je partija počela i trema je nestala i drago mi je što je on došao u Srbiju, prvi put igram sa njim.“

USKORO INTERVJU ANATOLIJ KARPOV ZA LOZNICA INFO

A šta o svemu kaže Anatolij Karpov i kakva je njegova poruka mladim igračima, poslušajte u videu:

 

video i foto loznica info

 

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas