Kako odabrati odgovarajući laptop za posao?

Laptopovi predstavljaju uređaje moderne tehnologije bez kojih ne možemo zamisliti rad na mnogim pozicijama koje uključuju kreativne poslove, marketing ili bilo koje drugo zanimanje sa mogućnostima remote ili freelance modela poslovanja.

Zajedno sa mobilnim telefonima čine neizostavne elemente svakoga ko želi ili mora da bude dostupan 24h zbog poslovnih obaveza. Telefoni služe za dostupnost i obavljanje hitnih poslova, ali su uređaji koji su izloženiji nepažnji korisnika zbog čestog ispadanja na pod.

Ekran za mobilni telefon često strada pa je potrebno menjati ga, dok sa laptopovima korisnici ređe imaju sličnih problema.

U nastavku teksta pročitajte naše savete o tome kako odabrati laptop za posao i na koje karakteristike je naročito potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine.

Kako se odlučiti za operativni sistem?

Laptopovi kao prenosivi uređaji pružaju veliki broj mogućnosti i naročito su važne njihove specifikacije kada vam je za posao potrebno pokretanje zahtevnih programa i celodnevan rad bez ikakvih tehničkih smetnji.

Operativni sistem u tehničkom smislu ne predstavlja specifikaciju, ali ga možemo karakterisati na taj način, s obzirom da se MacOS može instalirati samo na Apple uređajima. Samim tim, karakteristika Apple laptopova jeste MacOS.

Jedan od epiteta koji često ide uz Apple laptopove jeste da oni prosto nisu namenjeni za gejmere i zabavu na računarima, već isključivo za poslovne ljude. 

Zbog toga i jesu čest izbor montažera, dizajnera, fotografa i svih onih kojima je potrebna izdržljiva baterija.

Sa druge strane, Windows je operativni sistem koji se može instalirati na bilo koji uređaj osim na one sa potpisom Apple-a, može podržati većinu programa sa kojima ste se do sada susretali, pa se zbog toga smatra praktičnijom opcijom.

Linux je operativni sistem koji se u samom početku koristio najčešće od programera, pa stoga ni ne čudi nešto komplikovaniji način upotrebe. Međutim, specijalizovane verzije su pogonde za instalaciju bezbednosnih i sličnih sistema.

RAM memorija i SSD disk jesu veoma bitni faktori

Hard disk i SSD disk jesu dve jedine mogućnosti za skladištenje fajlova na laptopovima.

Posedovanje SSD diska znatno olakšava posao i sa razvojem računara postaje standardizovana karakteristika. Naime, ovde možete skladištiti sve aplikacije, operativni sistem i ostale fajlove, nakon čega ćete primetiti kako vaš laptop radi znatno brže.

Nema kočenja, sistem se brže podiže i programi rade tečnije!

Što se tiče RAM memorije, sigurno ste mnogo puta čuli kako je bitno da je bude što više, ali ono što je suštinski važno jeste da laptop poseduje kapacitet od minimum 8 GB RAM memorije, što će biti sasvim dovoljno za rad.

DDR3 tip RAM memorija će u potpunosti ispuniti sva očekivanja, ukoliko ne želite da igrate igrice, već da radite u standardnim programima.

Šta raditi po pitanju grafičke kartice?

Slično kao i kod RAM memorije, osim za pokretanje nekih prezathevnih igrica ili renderovanja, dodavanje memorije neće biti potrebno. 

Za rad u osnovim programima u kojima radi većina ljudi, integrisana grafička karta je sasvim dobra opcija. 

Primera radi, Intel grafičke karte se sve više razvijaju, te su postale dovoljne za pokretanje zahtevnih programa iz Adobe paketa.

Nikako ne zaboravite na procesor i kapacitet baterije

Kada se radi o procesoru, najbitnije je voditi računa o tome u koje svrhe će se koristiti. S obzirom da ovde govorimo o poslovnim aktivnostima, odaberite laptop sa procesorom u skladu sa vrstom zanimanja.

3D modeliranje ili drugi poslovi koji podrazumevaju korišćenje kompleksnih programa zahtevaće i nešto snažniji procesor I7 ili I5 sa 4 jezgra. 

Što se tiče baterije laptopova, pretpostavljamo da vam je bitno da budu što većeg kapaciteta, s obzirom da su ovo uređaji koje smo navikli da koristimo i van radnih stolova, u kafiću, pored reke ili na turističkim putovanjima.

Poslovni laptopovi prednjače prema snazi baterije, pa nečudi što su vodeći modeli u ovom segmentu Dell Latitude, Lenovo Thinkpad, HP EliteBook.

Koliko novca odvojiti za poslovni laptop?

Ovo je pitanje sa kojim se na kraju svako od nas susreće jer neminovno određuje za koju ćemo se klasu uređaja odlučiti. Možemo ih podeliti na jeftiniju, srednju ili višu klasu upravo prema cenovnom rangu.

U skladu sa tim koliko ste novca spremni da odvojite, dobićete i mašinu određenih karakteristika!

Laptopovi od preko hiljadu evra pa sve do nekoliko hiljada podržaće vas u radu u bilo kom programu koji vam je potreban. 16GB RAM memorije, SSD kartica sa 512 GB, pozadinsko osvetljenje i odvojena grafička karta sigurno će se naći u laptopovima ovog cenovnog ranga.

Laptopovi srednjeg ranga od 500 do 800 evra su najčešći izbor korisnika i njih ćete susresti u velikom broju firmi, gde se podrazumeva obavljanje jednostavnih kompjuterskih operacija.

Ipak, uređaji u ovoj klasi zahtevaju najviše mozganja i uklapanja u odnos cene i kvaliteta.

Preporuka je izbegavati laptopove iz najjeftinije klase ukoliko su vam potrebni za posao, jer su oni slabijih karakteristika i najčešće su odabir onih koji svoje uređaje koriste samo za surfovanje internetom.

Odabir laptopa za posao nije jednostavan proces i ako sami niste dovoljno upoznati sa tematikom, najbolje je posavetovati se. Kakav poslovni laptop ćete odabrati najviše zavisi od vašeg zanimanja i toga u kojim programima radite, te ovu činjenicu uzmite kao odlučujući faktor. Nadamo se da vam je i ovaj tekst pomogao i dao korisne informacije. Srećno! 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas