Kako motivisati članove tima da budu produktivniji

Ovih dana u svetu koji beleži neverovatan napredak kada govorimo o radnom mestu nismo uspeli u najosnovnijem potstiaciju : motivaciji. Naučiti kako motivisati zaposlenike važnije je nego ikad ako želite produktivno radno mesto, a ono sigurno ne dobija pažnju kakvu zaslužuje. Zašto tako kažemo? Samo pogledajte ove statistike: Samo 12 posto zaposlenih napušta posao zbog više novca. Istraživanja pokazuju da oko 80% zaposlenika napušta posao zbog “nedostatka zahvalnosti”. Zbog straha od neuspeha, više od polovine američkih radnika ne uzima svoj godišnji odmor. A 53% Amerikanaca je nesretno na poslu. Arhaični menadžment i HR strukture temeljni su uzrok.

 

“Ako hoćeš da izgradiš brod, nemoj da okupljaš ljude da ti nabave drvo, pripreme alat ili da obavljaju raznorazne poslove i zadatke, već probudi u njima čežnju za nepreglednim dalekim morima.” – Antoan de Sent-Egziperi

Nije nemoguće naučiti kako motivisati zaposlenike kao menadžer, a važno je ako ih želite učiniti srećnima i motivisanim.

Evo nekih predloga kako motivisati članove radnog tima.

Izaberite najbolje kandidate

OP kakvom god poslu da je reč uvek morate imati najbolje moguće ljude za ono što želite da uradite. Nisu svi na poslu jednako dobri u svim oblastima. Zato je veoma važno da pravilno procenite sposobnosti svakog od njih i da na osnovu toga odredite koji posao je najbolji za njih. Ako tako uradite, pravilnom selekcijom kandidata obavićete pola posla u samom startu.

Ohrabrujte svoje zaposlenike

Kad osnažite svoje zaposlenike (ili članove porodice) da učine ono što smatraju najboljim za određenu prepreku, ideju ili poboljšanje, stvarate magiju, razvijate istinsko poverenje i omogućavate inovacije. Rezultat su srećni, nadahnuti zaposlenici koji osećaju da imaju pravo glasa u velikoj kosmičkoj fazi na poslu. Primetite da je ključno povećanje nivoa kompetentnosti zaposlenika i pružanje pozitivnih povratnih informacija. Vi kao menadžer trebate učiniti isto. Nahranite svoj mozak i nabavite mentora koji će vas držati na vrhu igre.

Dajte im slobodu

Još jedan važan atribut je autonomija. Većina zaposlenika počinje sređivati svoj CV i krstariti LinkedIn-om kad su im ruke vezane na trenutnim pozicijama: obrasci za odobrenje, dugi sastanci, eskalacije i više sastanaka. U svetu okretnih i oštrih gospodara, promišljanje radi promišljanja je otrov. Ugušit ćete upravo one zaposlenike koji su u početku vrtoglavo prihvatili posao kako bi “promenili sviet”. Unutar razumne sfere procene i dubokih zarona, verujte svojim zaposlenicima da će se ozbiljno potruditi kako bi potstaknuli motivaciju tima. Omogućite im pristup znanju, ljudima i resursima koji im pomažu u donošenju važnih izbora. Eliminišite sebe kao šefa i ubacite se kao dobronamerni vođa koji je simbol organizacija s visokim učinkom. Dopustite zaposleniku da nastupa na najbolji mogući način bez da im neko gleda preko ramena.

Team building aktivnosti

Kupite ulaznice za fudbalski meč za sebe i svoje kolege, a uz to odvojite nešto novca za online klađenje na tu utakmicu u neku od nasih kladionica kao Circus kladionica. To će biti idealna prilika da se dobro zabavite, ali i da pokažete umeće u pogađanju rezultata fudbalskih utakmica što će vama i kolegama doneti i nešto ekstra novca. Kao dodatak, online kazina će vam vjerovatno ponuditi i lijep i izdašan bonus dobrodošlice za sportsko klađenje. Zabava uz zaradu idealna opcija za pozitivne vibracije.

“Skupljanje trofeja” – Potraga za skrivenim objektima. Jedna od najboljih aktivnosti koje možete napraviti, a koje će zbližiti članove tima. U određenom prostoru potrebno je sakriti neke objekte koje sami odaberet, a onda se članovi kolektiva dele u timove i svaki tim kreće u potragu. Onaj koji nađe najviše sakrivenih objekata je pobednik.

“Ljudski čvor” – Ljudski čvor je zabavna aktivnost. Prvo, neka vaš tim formira krug. Neka svi dignu svoje desne ruke u vazduh i zgrabite nečiju ruku preko kruga. Zatim im recite da povežu levu ruku sa nekim drugim preko kruga. Pogledajte da li mogu da se raspetljaju a da ne puste ničiju ruku.

Strast i veštinu prilagodite svrsi

Srce ljudske izvrsnosti često počinje kucati kad otkrijete potragu koja vas upija, oslobađa, izaziva i daje osećaj smisla, radosti i strasti.

” Najsrećniji ljudi na zemlji su oni koji su pronašli poziv koji je veći od njih – koji ih pokreće i ispunjava njihove živote stalnom strašću, živošću i rastom.” – Ričard Lajder.

Jednom mi je član tima rekao da, iako uživa raditi u firmi u kojoj smo oboje nekada radili, doista je mrzio bilo što što je povezano s tehnologijom. Bio je više “narodna” osoba i nije želio sediti za stolom, prebirući po kompjuterskim fajlovima. Ono što me pogodilo jest da je u toj ulozi bio više od deset godina i da je upravo progovorio. Dobra stvar je što je progovorio. Izrazio je svoju želju i interese, što mu je omogućilo da u roku od 30 dana uđe u ulogu koja mu se sviđa. Evo što možete učiniti kada želite naučiti kako motivirati svoje zaposlenike imajući na umu ove ideje.
Osluškujete želje svojih kolega i primenjujte ono što ste naučili kako bi stvorili bolje radno okruženje.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas